INCIDENT

Kopilot kadil v kabini, letalo moralo zasilno pristati

Prižgal je elektronsko cigareto, nato pa pomotoma izklopil klimatsko napravo.
Fotografija: Letalo družbe Air China je moralo zasilno pristati. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Letalo družbe Air China je moralo zasilno pristati. FOTO: Reuters

PEKING – Letalo družbe Air China, ki je bilo na poti iz Hongkonga v mesto Dalian na severovzhodu Kitajske, je moralo zasilno pristati. Krivec za to je bil kopilot, ki si je v kabini prižgal elektronsko cigareto. Na krovu je bilo 153 potnikov in devet članov posadke.

Kopilot je želel preprečiti širjenje dima elektronske cigarete v potniško kabino. Kajenje na kitajskih komercialnih potniških letalih namreč ni dovoljeno. Ko je iskal stikalo, s katerim bi izključil prezračevanje, je pomotoma ugasnil klimatsko napravo. S tem se je znižala raven kisika v kabini, spustile so se kisikove maske. Sprožil se je tudi opozorilni sistem letala, ki je posadko opozoril, da letalo morda leti previsoko, in ji dal napotke, naj zniža višino leta.

Kitajska uprava za civilno letalstvo (CAAC) je danes na novinarski konferenci v Pekingu sporočila, da se je moralo letalo spustiti na višino 3000 metrov, a ob tem ni navedla prvotne višine. Dodala je, da nadaljujejo preiskavo dogodka. Britanski BBC medtem poroča, da se je letalo spustilo za več kot 6500 metrov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije