LUČ NA KONCU TUNELA?

Končno dobre novice: je to začetek konca?

Norveški epidemiolog pravi, da je posvem mogoče, da je to začetek konca.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Gaelen Morse, Reuters
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Gaelen Morse, Reuters

Medtem ko so znanstveniki odkrili, da obstaja še novejša različica omikrona, za katero je mogoče, da je PCR-test ne zazna, pa prihajajo iz največjega žarišča okužb z novo različico v Evropi vendarle spodbudne novice. V Oslu se je na neki božični zabavi s koronavirusom okužilo približno 120 oseb, od tega približno polovica z novo različico. Njihovi simptomi so bili vročina, kašelj, glavobol, bolečine v mišicah in utrujenost. Nobeden od njih pa ni huje zbolel in ni pristal v bolnišnici, je za britanske medije dejala infektologinja iz Osla Tine Ravlo.

image_alt
Bi cepili svoje otroke, vnuke? Odgovarjata Beovićeva in Pirnatova

Do množične okužbe je prišlo 26. novembra na zabavi nekega podjetja. Na večerji je bilo 120 zaposlenih, ki so bili izolirani v svojih prostorih, a so se okoli 23.30 začeli družiti z drugimi gosti kluba. Okoli treh ponoči se je klub zaprl. Naslednji dan sta bila dva, ki sta pred kratkim pripotovala iz Južne Afrike, pozitivna na testu. Čez nekaj dni je bilo na testu pozitivnih kar 70 zaposlenih in 50 drugih gostov nočnega kluba. Na podlagi tega so epidemiologi  prepričani, da je omikron bolj nalezljiv od delte.

Norveški epidemiolog Frode Forland pravi, da je kot kaže omikron zelo nalezljiv, a da gre za blago obliko bolezni. »To je mogoče najboljši scenarij, ki ga lahko imamo.« Pravi, da je možno, da je virus tako dolgo mutiral, da je prišel da zase optimalne situacije – da se hitro širi in ne ubije gostitelja. Forland upa, da je to začetek konca pandemije. »To se je zgodilo tudi pri drugih virusih, ko so se spremenili v endemično bolezen.«

image_alt
Epidemiologi v paniki: nova mutacija covida nevidna na testih

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije