NAČRTUJETE DOPUST PRI NAŠIH SOSEDIH?

Katastrofalne napovedi za Hrvaško, že razmišljajo o zaostrovanju ukrepov

Bojijo se prihoda okuženih turistov in nastanka novih žarišč, kar bi lahko hitro končalo turistično sezono.
Fotografija: Hrvati trepetajo za usodo letošnje turistične sezone. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
Hrvati trepetajo za usodo letošnje turistične sezone. FOTO: Tomi Lombar, Delo

Če še čakate na poletni oddih nekje na hrvaški obali, se utegnejo vaši načrti hitro pokvariti. Na Hrvaškem, kjer te dni dopustuje tudi na tisoče Slovencev, še kar odmevajo besede hrvaškega epidemiologa in člana vladnega sveta Branka Kolarića, da bi bilo treba turistično sezono zaključiti že v začetku avgusta, češ da v nasprotnem primeru državo jeseni čaka katastrofa. Pri naših južnih sosedih že ugibajo, ali sledi hitro zaostrovanje ukrepov.

image_alt
Poziv dopustnikom: Vrnite se do 15. avgusta (VIDEO)


Evropski center za preprečevanje bolezni (ECDC) je prejšnji teden hrvaško obalo premestil z zelenega seznama na oranžnega, prizadevanja naših južnih sosedov, da bi ECDC Hrvaško razvrščal po županijah, pa so naletela na gluha ušesa. Iz centra so jim namreč sporočili, da bi bilo to preveč kompleksno. Vse bolj pa narašča strah, da bo obala naše južne sosede kmalu rdeča. »Lani smo zdržali do velikega šmarna (15. avgust), preden smo postali rdeči, letos ne vem, ali bomo do Nevihte (dan zmage in domovinske hvaležnosti 5. avgusta). Z našo trenutno strategijo, z Britanci ali brez njih, se bomo temu težko izognili. Britanci bodo to samo pospešili,« je pred dnevi dejal Kolarić in med drugim dodal, da bi morali za to sezono zaključiti množična druženja.



Tiste turiste, ki na Hrvaško prihajajo iz držav z rdečih območij (npr. Britanci), bi epidemiolog poslati v 14-dnevno karanteno tudi, če so polno cepljeni.

Njegove besede so naletele na ostre kritike predvsem med tistimi, ki si kruh služijo s turizmom. Na Hrvaškem je cepljenega 37,3-odstotka prebivalstva.


Novi ukrepi že pred koncem meseca?


Najverjetneje bodo za turiste iz rdečih držav oziroma območij uvedli obvezno testiranje ne glede na to, ali so cepljeni ali ne. Po poročanju hrvaških medijev pa pristojni pripravljajo tudi druge strožje ukrepe, ki naj bi začeli veljati še pred iztekom sedanjih, ki so predvideni do 31. julija. Najverjetneje bodo zaostrili pogoje za zbiranja, ki veljajo za najbolj tvegana. S tem želijo na Hrvaškem čim bolj podaljšati turistično sezono, ki je doslej v primerjavi z lansko potekala veliko bolje, a strah pred različicama delta in delta+ je vse večji.

Direktorica zavoda za javno zdravje v splitsko-dalmatinski županiji Željka Karin je razkrila, da na letališču, kjer izvajajo hitre teste, s temi vsak dan odkrijejo pet ali šest pozitivnih turistov. Takoj jih napotijo v samoizolacijo in opravijo še PCR-test, po 10 dneh pa jim ponovno vzamejo bris in turist lahko nadaljuje potovanje.



image_alt
Hrvati z grozo spremljajo številke, skrbi jih, da bo konec turistične sezone

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije