NARAŠČA UVOZ OKUŽB IZ HRVAŠKE

Poziv dopustnikom: Vrnite se do 15. avgusta (VIDEO)

»Novega vala ni treba čakati, je že tukaj,« je potrdil Krek.
Fotografija: Narašča število uvoženih okužb iz Hrvaške. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Narašča število uvoženih okužb iz Hrvaške. FOTO: Jure Eržen, Delo

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida 19 sodelujeta minister za zdravje Janez Poklukar in direktor NIJZ Milan Krek. Oba sta pozivala k cepljenju in razkrila, kaj pristojne najbolj skrbi.



Poklukar je izpostavil, da je cepivo trenutno edina zaščita pred virusom, ki da je veliko bolj smrtonosen kot cepivo. Cepljenim bodo odprta vsa vrata: lahko bomo šli v gledališče, lahko bomo obiskali svojce v domovih za starejše, lahko bomo delali iz pisarn, ko bo jeseni prišel četrti val. »Za PCR- in hitre teste smo doslej porabili okoli 120 milijonov evrov, okoli 200 milijonov za okoli 17.000 ljudi, ki so se zdravili na covidnih oddelkih. Za temi številkami so hude zgodbe. Hitro testiranje ne zdravi in ne ščiti. Skrbi nas podatek iz nekaterih držav, da zboleva vse več mladih,« je povedal Poklukar.

image_alt
23. avgust: hitro testiranje za večino ne bo več brezplačno, to so spremembe


Minister  za zdravje Janez Poklukar. FOTO: Blaž Samec
Minister  za zdravje Janez Poklukar. FOTO: Blaž Samec
Potem, ko je vlada sprejela presajalni program za zgodnje odkrivanje okužb z virusom sars-cov-2, bo hitro testiranje od 23. avgusta plačljivo, izjema sta dve skupini:
‒ osebe, ki lahko povzročijo širjenje covida 19 s svojim delom ali ravnanjem v okolju, kjer obstaja neposredna nevarnost za širjenje, to so uporabniki zdravstvenih storitev, oskrbovanci socialno varstvenih zavodov, osebe v zavodih za prestajanje kazni zapora, prevzgojnih domovih, centrih za tujce, varnih hišah, azilnih domih, integracijskih hišah in kriznih centrih za otroke,
‒ osebe, ki se zaradi medicinskih razlogov ne smejo cepiti, kar se izkaže z zdravniškim potrdilom.

Na vprašanje, kdo bo zaposlenim v domovih za starejše in zdravstvenih domovih, ki niso cepljeni, plačal testiranje, ali ga bodo plačevali sami, minister ni neposredno odgovoril. Najvišja cena za test za samoplačnike bo lahko 12 evrov. Še vedno bo potekalo samotestiranje v šolah. Šolniki pa se sprašujejo, zakaj so zaporniki med izjemami, sami pa morajo plačevati za testiranje.

Minister je predstavil aplikacijo zVem, s katero si je mogoče na mobilni telefon naložiti potrdilo o cepljenju. Na aplikaciji so na voljo eRecept, eDokumenti, eNapotnice in EU Digitalno Covid potrdilo.


​Obvezno cepljenje?


»Četrti val je tukaj, številke so višje, kot pred letom dni in višje kot pred tremi tedni. Odprto družbo si lahko predstavljamo ob 75-odstotni precepljenosti starejših od 12 let,« je dejal minister. O tem, da bi cepljenje morda lahko postalo obvezno, je dejal, da verjame v solidarnost in s tem namignil, da se to ne bo zgodilo.

image_alt
To smo čakali! Dostop do zVem po novem tudi prek mobilne aplikacije


Krek je orisal trenutno epidemiološko stanje po svetu. Skrbi nas predvsem indijski sev, ki ima svoj delta+ podsev, je dejal.
Ključni dejavniki za širjenja virusa so:
‒ mutacije virusov, indijska različica je dvakrat bolj kužna,
‒ veliko potovanj in stikov med ljudmi.
 

Krekovi nasveti pred potovanjem


Tudi v Evropi gremo v novi val. Trenutno je najhuje na Iberijskem polotoku. na Nizozemskem, Irskem ter v Cipru, na Malti in v Grčiji. Vsem, ki se podajajo na potovanja, je Krek svetoval, da se pozanimajo, kakšno je stanje v regiji, kamor potujejo. Poudaril je, da je treba načrtovati, kako se boste vrnili, še posebej, če potujete skozi več držav. Treba je tudi spremljati dogajanje v Sloveniji. Če boste zboleli, boste ostali v državi, kjer se nahajate, saj bolni ne boste smeli potovati. Pozval je k cepljenju pred potovanjem.


​​Najbolj obremenjeni dve regiji


Direktor NIJZ Milan Krek. FOTO: Jože Suhadolnik
Direktor NIJZ Milan Krek. FOTO: Jože Suhadolnik
Slovenija, kjer se je tretji val končal na začetku julija, sedaj razvija novi val, ki je že tukaj. Kako se bo razvijal naprej, je odvisno od nas, od tega, koliko ljudi se bo cepilo ter upoštevanje ukrepov za preprečevanje širjenja virusa. Delta različica se v Sloveniji vse bolj povečuje, trenutno sta najbolj obremenjeni Posavska in Jugovzhodna Slovenija, kjer je večja možnost okužbe. Situacijo trenutno obvladamo, je zagotovil Krek, a že v naslednjem tednu bi se lahko začelo povečevati tudi število hospitaliziranih na covidnih oddelkih. ​

​Dopustnike je pozval, naj se domov vrnejo do 15. avgusta, da se bo šolsko leto septembra lahko nemoteno začelo. Opozoril jih je, naj po vrnitvi z dopusta takoj ne obiščejo starejših sorodnikov ali znancev.

»​Skupaj imamo 205 okuženih maturantov, ki so bili v Španiji, ti pa so nadalje okužili še 94 ljudi,« pravi Krek. V zadnjem tednu je iz Španije prišlo 57 okuženih iz Španije in 42 iz Hrvaške. Dogaja se nam podobna zgodba kot lani, ko smo začeli uvažati okužbe. V naslednji fazi se bo virus začel širiti med populacijo, če ga ne bomo obvladali in pričakujemo lahko strmo naraščanje okužb. Največ okuženih je trenutno med mlajšo populacijo, pozval je, da se ta populacija ne druži preveč s starejšo populacijo. Okuženim je položil na srce, da so kužni vsaj še enkrat bolj kot tisti, ki so bili kužni jeseni. Inšpektorji nadzirajo izvajanje karantene.​ Na novi val se je treba pripraviti na vseh nivojih, izvajajmo še naprej vse zaščitne ukrepe, bodimo solidarni do vseh, ki ne morejo do cepilnih mest in zavedajmo se, da si le s cepljenjem lahko zagotovimo dokaj normalno življenje v jeseni. Glede tretjega odmerka cepiva strokovne odločitve še ni.


Številke naraščajo


V ponedeljek so potrdili 88 okužb z novim koronavirusom. Opravili so 1734 testiranj, kar pomeni, da je bil delež pozitivnih 5,1 odstotka. V primerjavi s ponedeljkom prejšnji teden sta narasla število pozitivnih (prejšnji teden 84) in delež pozitivnih (prejšnji teden 4,5 odstotka). Delež pozitivnih nad petimi odstotki smo imeli nazadnje sredi junija, tik pod to mejo pa v predprejšnjem tednu, ko so se v Slovenijo vrnili maturanti iz Španije, med katerimi so bili nekateri okuženi z različico delta.



Število aktivnih primerov se je v ponedeljek povečalo za 40 na 803. 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev je 38,1, kažejo podatki Covid 19 sledilnika.

V bolnišnicah je še 28 covidnih pacientov, dva manj kot dan prej. Na intenzivni terapiji jih je devet, od tega je na respiratorjih sedem oseb. Virus v ponedeljek, osmi zaporedni dan, ni zahteval novih smrtnih žrtev.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije