MANJŠE KOLIČINE

Jeza zaradi cepiva: obljube EU Astrazeneca prelomila

Evropska komisija misli, da želi podjetje Astrazeneca del cepiva prodati drugim, ne pa EU. Pol manj odmerkov, kot je bilo dogovorjeno.
Fotografija: Astrazeneca cepivo. FOTO: Dado Ruvic, Reuters
Odpri galerijo
Astrazeneca cepivo. FOTO: Dado Ruvic, Reuters

Podjetje Astrazeneca naj bi Evropski uniji dobavila veliko količino cepiva proti covidu 19, tako so namreč določili s podpisano pogodbo konec leta 2020. Unija je naročila 300 milijonov odmerkov z možnostjo dodatne stomilijonske dobave. A kot kaže, bo zdaj to švedsko-britansko podjetje dobavilo zgolj polovico dogovorjenega. 

Bodo to cepivo raje prodali drugam po višji ceni? Te očitke prvi mož Astrazenece Pascal Soriot zavrača: »Nikakor ne jemljemo cepiva Evropejcem, da bi ga za dobiček prodajali nekam drugam.« Za nekatere evropske časopise je dejal tudi, da dogovor o 400 milijonih cepiva ni bil obvezujoč, pač pa le: »Dejansko smo dejali, da bomo naredili vse, a ne moremo zagotoviti uspeha.« Dodal je, da nekoliko zamujajo s količinami in da delajo noč in dan, da bi zagotovili takšne količine cepiva. 


Kriva je Evropska unija, ker je tako pozno sklenila dogovor

Dodal je, da v Veliki Britaniji podjetja dela vse, da bi odpravilo težave v proizvodnji, ki naj bi jih imeli v dveh tovarnah, eni na Nizozemskem in eni v Belgiji. »Smo dva meseca za tem, kjer smo želeli biti,« je dejal. Omejeni čas za odpravo zapletov v proizvodnji naj bi imeli tudi zaradi pozne odločitve EU za podpis pogodbe z njimi v nasprotju z Veliko Britanijo, kjer cepljenje z njihovim cepivom že poteka. »Tovrstne težave smo imeli tudi pri proizvodnji verigi v Veliki Britaniji. A pogodba z njimi je bila podpisana tri mesece prej kot z EU. Tako smo imeli tri dodatne mesece časa za odpravo ovir, s katerimi smo se srečevali,« je pojasnjeval.

Cepivo, ki ga proizvedejo v tovarnah v Veliki Britaniji, bo šlo najprej za potrebe na Otoku. Takšen je dogovor. »Smola,« je dodal Soriot.

Podjetje, ki je pri razvoju cepiva združilo moči z oxfordsko univerzo, se je zavezalo, da v času pandemije s prodajo cepiva ne bo kovalo dobička. Cepivo naj bi globalno dosegalo ceno med tremi in štirimi dolarji, odvisno od stroškov lokalne verige dobave.

Ponekod po svetu že cepijo s tem cepivom. FOTO: Shwe Paw Mya Tin, Reuters
Ponekod po svetu že cepijo s tem cepivom. FOTO: Shwe Paw Mya Tin, Reuters

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije