Hrvati kmalu odpirajo šole in vrtce, premier govoril tudi z Janšo

Hrvaški in slovenski premier sta govorila o možnostih odprtja meje za turiste.
Fotografija: Andrej Plenković. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Andrej Plenković. FOTO: Reuters

Na Hrvaškem bodo v okviru prvega vala rahljanja ukrepov za zajezitev epidemije novega koronavirusa 27. aprila omogočili ponovni zagon vrste podjetij in ustanov, je danes na seji vlade napovedal hrvaški premier Andrej Plenković. Kmalu bodo odprli vrtce, šole, trgovine in obrti, obudili bodo tudi javni prevoz.

Plenković je napovedal, da je epidemija novega koronavirusa na Hrvaškem pod nadzorom in da se je število novo obolelih kljub manjšim nihanjem v preteklih dveh tednih dnevno krčilo. Današnji podatki nacionalnega štaba civilne zaščite kažejo, da so od srede ob 14. uri zabeležili še 31 okužb z novim koronavirusom, dve osebi pa sta za covidom-19 umrli. Od 25. februarja so na Hrvaškem našteli 1.981 okuženih oseb in 50 umrlih.

Hrvaški premier je na seji vlade potrdil, da bodo zaradi dobrega epidemiološkega stanja v državi postopoma, v treh korakih omogočili ponovni zagon gospodarskih in družbenih dejavnosti.

Od ponedeljka, 27. aprila, bodo lahko obratovale vse trgovine, razen tistih v nakupovalnih središčih, ki bodo lahko odprla vrata 11. maja, ko bodo sprožili tretji korak rahljanja ukrepov.

Vrata odpirajo tudi turistične agencije

Od naslednjega tedna bodo ob spoštovanju epidemioloških ukrepov začele delovati tudi različne obrti in storitve, ki nimajo neposrednega stika s potrošniki, kot so čevljarji, šivilje, izdelava ključev in turistične agencije. Dovoljenje za obratovanje bodo dobili tudi knjižnice, knjigarne, muzeji, galerije in antikvariati.

Uvedli bodo tudi mestni in primestni javni promet ter hitre ladijske linije med kopnim in otoki. Vrhunski športniki bodo lahko začeli trenirati tako kot vse članske športne ekipe v najvišjih državnih ligah, je dejal Plenković. Kot je izpostavil, bodo od 2. maja dovoljeni tudi verski dogodki.

Če se epidemiološko stanje medtem ne bo poslabšalo, bo lahko 4. maja znova začel delovati celoten zdravstveni sistem, vključno z zasebnimi zdravstvenimi ustanovami in ordinacijami. Svoje delo bodo lahko znova začeli opravljati tudi ponudniki frizerskih, kozmetičnih in ostalih storitev, v katerih prihaja do neposrednega stika z uporabniki storitev.

Odprtje šol in vrtcev

V tretjem koraku, ki je predviden 11. maja, bo znova dovoljeno zbiranje do deset oseb ob spoštovanju medsebojne epidemiološke varnostne razdalje. Odprli bodo vrtce in osnovne šole za nižje razrede kot tudi za učence, ki imajo pomočnike pri pouku. Dovolili bodo tudi praktične vaje na univerzah.

Dovolili bodo medžupanijski javni prevoz ter notranji letalski prevoz kot tudi odprtje gostinskih lokalov, ki bodo lahko obratovali samo na terasah. Predvideno je tudi omejeno odprtje namestitvenih zmogljivosti. Odprli bodo narodne in naravne parke.

Med 8. in 29. junijem bo potekala tudi državna matura. Epidemiologi bodo predstavili natančne ukrepe, ki jih je treba spoštovati glede na rahljanje ukrepov.

Plenković je tudi poudaril, da se je pogovarjal s svojimi kolegi iz sosednjih držav o možnostih odprtja meja za turiste. Med drugim sta se v sredo po telefonu posvetovala tudi s slovenskim premierjem Janezom Janšo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije