KORONAŠTEVILKE

V Zagrebu padel rekord, maske obvezne tudi na prostem

Glavno mesto je podrlo rekord dnevnih okužb, zato napovedujejo nove ukrepe.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Rosshelen/getty Images/istockphoto 
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Rosshelen/getty Images/istockphoto 

Na Hrvaškem so v preteklem dnevu v 4576 testiranjih potrdili 486 novih okužb z novim koronavirusom, kar je drugo največje dnevno število okužb. V zadnjem dnevu so zaradi covida 19 umrle še štiri osebe, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Na Hrvaškem imajo trenutno 2662 aktivnih okužb. V bolnišnicah se zdravi 382 bolnikov, od tega jih je 29 na ventilatorjih, so sporočili iz hrvaškega štaba civilne zaščite.

Od 486 novih okužb so jih 199 potrdili v Zagrebu, kjer so opravili 1054 testiranj. Hrvaški krizni štab je v boju s širjenjem virusa napovedal, da bodo maske v Zagrebu obvezne tudi na prostem. Predstavnik zagrebškega zavoda za javno zdravje Zvonimir Šostar je po poročanju Indexa dejal, da za zdaj v Zagrebu ni razlogov, da bi prišlo do 'zaprtja' mesta, se je pa pokazalo, da je treba uvesti nove ukrepe.

Večina okuženih v Zagrebu je starih od 40 do 60 let, Šostarja pa skrbi, da bi virus našel pot do starejših. »Pazljivi moramo biti, da ne bodo bolnišnice preveč zasedene. Čeprav so številke črne, za Zagreb ne moremo reči, da je žarišče. Glede na to, koliko prebivalcev ima mesto, so številke velike, a spet ne tako zelo.« Napovedal je, da se bo obratovanje gostinskih lokalov omejilo na 24. uro in da bo obvezno nošenje mask tudi na prostem. Zagrebčane pozivajo k upoštevanju distance in na higieno rok.

Na Hrvaškem v zadnjem tednu spet beležijo porast števila okužb. V četrtek so poročali o rekordnih 542 okužbah, dan kasneje pa o 457. Skupno so od začetka epidemije potrdili 19.932 okužb, od tega je umrlo 317 oseb.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije