IZREDNE RAZMERE

FOTO in VIDEO: Na Balkanu vre, protestniki v spopadu s policijo

Protestniki so obkolili stavbo predsedstva Srbije.
Fotografija: Množične demonstracije preplavile Beograd. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Množične demonstracije preplavile Beograd. FOTO: Reuters

BEOGRAD – V srbski prestolnici je iz ure v uro ozračje bolj napeto. Potem ko je v soboto zvečer gruča protestnikov z vodjo opozicijske stranke Dveri Boškom Obradovićem na čelu vdrla v prostore državne televizije RTS, se tudi danes že ves dan demonstracije nadaljujejo. Protestniki so obkolili stavbo predsedstva, policija pa jim za zdaj vstop preprečuje. Med možmi v modrem in protestniki prihaja do spopadov, policija je uporabila tudi solzivec. 


Ob 12. uri je predsednik Aleksander Vučić stopil pred novinarje in med drugim dejal, da Srbija ne bo dovolila, da se z nasiljem kdor koli ogroža: »Če mislijo, da lahko z nasiljem dosežejo politične cilje, se motijo,« je bil odločen Vučić, ki javnosti sporoča tudi, da se ne boji nikogar. 



Množični protesti pod geslom Eden od petih milijonov v Srbiji potekajo že od decembra lani, in sicer vsako soboto. Protesti so sprva izbruhnili zaradi fizičnega napada na enega od ustanoviteljev opozicijske Zveze za Srbijo Borka Stefanovića, nato pa so se kmalu sprevrgli v vsesplošne protivladne proteste. Vučiću očitajo avtoritarno vodenje države, korupcijo in popolno obvladovanje medijev, prek katerih naj bi obračunaval s političnimi nasprotniki.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije