ECDC

Črno na belem: levo so cepljeni, desno umrli (FOTO)

Tabela za države EU je pokazala, več kot je cepljenih, manj je umrlih. Poglejte, v družbi katerih držav je Slovenija.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Voranc Vogel, Delo

Cepivo rešuje življenja, so pokazali najnovejši podatki Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC). Iz tabele, ki so jo objavili, je mogoče trditi, da je v državah, kjer je visok odstotek cepljenih, število smrti manjše. Podatki o precepljenosti se nanašajo na odrasle prebivalce, starejše od 18 let. Podatki o umrlih zajemajo 14-dnevno obdobje v novembru. 

Irska na vrhu po precepljenosti

Na samem vrhu tabele so države EU z visokim odstotkom cepljenih: Irska z 93 odstotki, Portugalska in Malta z 92. Irska ima 15 smrtnih primerov na milijon prebivalcev v zadnjih 14 dneh, Portugalska 10, Malta niti enega. 

Sledi Danska z 89-odstotno precepljenostjo in 10 smrtnimi primeri na milijonov prebivalcev v 14-dnevnem obdobju. Manjša izjema med precepljenimi je Bolgarija, ki je precepila 87 odstotkov odraslih, ima pa »le« 29 smrti v omenjenem obdobju. 

Na dnu tabele so države Vzhodne Evrope: Bolgarija z 29-odstotno precepljenostjo in 325 smrti na milijon prebivalcev v zadnjih dveh tednih, medtem ko ima Romunija ob 43-odstotni precepljenosti v povprečju 267 smrtnih primerov v obdobju 14 dneh. 

Bolgarija, Romunija, Hrvaška med najslabšimi po cepljenih in umrlih

V spodnjem delu tabele je mnogo višji odstotek umrlih. To je primerjava najslabših evropskih držav po precepljenosti. Poljska ima 62 odstotkov cepljenih odraslih in 49  umrlih v 14-dnevnem obdobju. Na Hrvaškem je cepljenih 55 odstotkov odraslih, a v povprečju 168 umrlih v omenjenem obdobju.

Povsem na dnu je Slovaška s 54-odstotno precepljenostjo, a po drugi strani je zanimivo, da ima manj mrtvih, 29 na milijon, kar je znatno manj kot druge države na dnu seznama.

Najslabše sta jo v tem valu odnesli Bolgarija in Romunija. V Bolgariji je v povprečju kar 325 mrtvih na dan, precepljenih pa le 29 odstotkov prebivalcev. 

Slovenija med slabšimi

Slovenija je med 27 državami članicami EU po precepljenosti šele na 22. mestu, s 64-odstotno precepljenostjo, a smrtnih žrtev na milijon prebivalcev ima manj kot nekatere države z višjo precepljenostjo – v povprečju 56. Če smo po precepljenostji na dnu lestvice, smo s smrtnimi žrtvami nekje na sredini seznama. Litva, Grčija, Madžarska, Estonija, Češka so vse bolj precepljene in z več smrti.

Graf tako prikazuje, da na statistiko z manj smrtmi ne vpliva le cepljenje, temveč tudi še x-faktor, saj ima Slovaška z nizko precepljenostjo manj smrti, medtem ko Madžarska z boljšo precepljenostjo beleži več smrti. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije