STRAŠNO

Vznemirjujoče fotografije: težko bolni otroci ležijo v fekalijah

V bolnišnici vse obtožbe zanikajo.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images, Istockphoto

ZAGREB – Na Hrvaškem odmeva odkritje Indexa, ki je pridobil vznemirjujoče fotografije iz bolnišnice za otroške kronične bolezni v Gornjoj Bistri. Te prikazujejo, da so mali pacienti zapuščeni, njihove plenice pa polne fekalij, da ležijo na strganih žimnicah, ki so pogosto mokre. Na nekaterih fotografijah imajo otroci tudi po rokah in obrazu posušene fekalije.
 
V bolnišnici, kjer se zdravi 107 otrok, nekateri od njih imajo neozdravljive bolezni ali pa bolezni, ki zahtevajo dolgotrajno zdravljenje, na fotografije odgovarjajo, da so take prizore lahko posneli samo zjutraj, ko se otroke previja, novinarje pa pozvali, da si ogledajo bolnišnico. Direktor je dejal, da do zdaj niso imeli še nobenih prijav zaradi nepravilnosti, čeprav imajo novinarji shranjena elektronska sporočila, iz katerih je razvidno, da je bila bolnišnica opozorjena na to, da določeni zaposleni ne skrbijo za otroke.
 

Simbolična fotografija. FOTO: Pixabay
Simbolična fotografija. FOTO: Pixabay
Bolnišnica: Vse je zrežirano

V bolnišnici predvidevajo, da je fotografije posnel nekdo od zaposlenih. Po besedah novinarjev so nastale med letom 2017 in vse do septembra 2018, vodstvo bolnišnice pa naj bi zaposlenim, kadar imajo napovedan prihod kakšnih politikov ali medijev, naložilo, da pospravijo sobe. Vodstvo trdi, da gre za inscenirane fotografije, in zavrača vse obtožbe.
 
Posamezni zaposleni v bolnišnici pripovedujejo nekoliko drugačno zgodbo. Če opozorijo na neprimerno obnašanje kolegov, ki puščajo otroke, da ležijo v fekalijah, jih kaznujejo tako, da morajo delati več dni zapored ponoči, vodstvo pa se na njihove pritožbe ne odzove in ne ukrepa. Ker otrokom jemljejo dostojanstvo, so se odločili iti v javnost s fotografijami, pravijo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije