POTRES

V pričakovanju katastrofe

Kalifornijo sta stresla močna potresa. Večje gmotne škode kljub temu ni bilo.
Fotografija: Potresa v Kaliforniji sta povzročila manjšo gmotno škodo. FOTOGRAFIJi: Reuters
Odpri galerijo
Potresa v Kaliforniji sta povzročila manjšo gmotno škodo. FOTOGRAFIJi: Reuters

LOS ANGELES – Močna potresa z magnitudo 7,1 in 6,4 sta pred časom stresla južno Kalifornijo, sta oživila strahove pred tako imenovanim velikim potresom. Čeprav nista povzročila večje gmotne škode – našteli so nekaj požarov, podrtih hiš in izpadov elektrike –, pa so se prebivalci Los Angelesa na zahodni obali ZDA spet zavedli, na kako nemirnem območju živijo. Mesto angelov leži blizu 1280 kilometrov dolge prelomnice svetega Andreja, ki poteka skozi Kalifornijo in povezuje tektonske plošče Tihega oceana in Severne Amerike.

To sta bila najmočnejša potresa v Kaliforniji v zadnjem desetletju, saj od leta 2010 niso namerili nobenega z magnitudo nad 6. Po petkovem tresenju tal je seizmologinja s kalifornijske univerze Caltech Lucy Jones posvarila, da v tem tednu obstaja desetodstotna možnost še enega potresa z magnitudo 7 ali še višje. Prebivalci južne Kalifornije se zavedajo, da živijo na potresnem območju, a ker že več let ni bilo močnejšega tresenja, so postali nekoliko brezskrbni, opozarjajo predstavniki civilne zaščite.



V Los Angelesu že dolgo opozarjajo na pomen pripravljenosti na potrese, še zlasti po potresu Northridge leta 1994 z epicentrom približno 30 kilometrov od središča Los Angelesa in z magnitudo 6,7, ki je zahteval 57 človeških življenj in ranil 8700 ljudi ter povzročil za več deset milijard dolarjev gmotne škode. Leta 2008 so začeli izvajati letne vaje iz potresne varnosti in pripravili načrte za ojačitev ogroženih stavb, a strah ostaja. In zdaj se je spet okrepil.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije