STOKOVNO MNENJE

Ugledna virologinja: Virus oslabel, drugega vala epidemije ne bo (VIDEO)

Srbska virologinja je ocenila, da virus ne bo kar izginil in da se bodo pojavljala posamezna žarišča.
Fotografija: Virologinja je prepričana, da do drugega vala epidemije ne bo prišlo, če bomo pravočasno zajezili posamezna žarišča virusa. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
Virologinja je prepričana, da do drugega vala epidemije ne bo prišlo, če bomo pravočasno zajezili posamezna žarišča virusa. FOTO: Voranc Vogel, Delo

Ugledna beograjska virologinja Ana Gligić, ki je leta 1972 bila na čelu ekipe, ko so uspešno izolirali virus vodenih koz, je v pogovoru za N1 sporočila, da je koronavirus močno oslabel. Zdravnica (86) je sicer že v začetku razglasa epidemije ocenila, da bo virus pojenjal v začetku maja. 
Preberite tudi:
Tatjana Lejko Zupanc: Pripravljeni smo na tri scenarije – črnega, sivega in roza

Gligićeva je prepričana, da virusi pri vsakem prehodu oziroma »pasažiranju« skozi človeka nekoliko slabijo, hkrati pa smo tudi z upoštevanjem ukrepov virusu onemogočili, da bi se prenašal s človeka na človeka. »Človek ni substrat, na katerem bi virus lahko obstal. Rada povem, da smo človeška bitja za virus slepa ulica,« je dejala Gligićeva in poudarila, da je v teh mesecih virus oslabel do te mere, da kar 50 odstotkov tistih, ki se okužijo, sploh nima simptomov bolezni. Izjema so ljudje s slabšim imunskim sistemom, za katera je okužba še vedno lahko nevarna.


Po besedah Gligićeve se virus lahko še dolgo lahko zadrži med nami, a ga bodo sončni in ultravijolični žarki hitro nevtralizirali. Za to je potrebno menda le nekaj ur.

»Septembra in oktobra se bodo pojavljali posamezni primeri, verjetno tudi posamezna žarišča, a o drugem valu zagotovo ne bomo govorili. Ključno je, da virus omejimo in onemogočimo njegovo širjenje. Po mojih izkušnjah se virusne bolezni pojavljajo, a če posamezna žarišča pravočasno saniramo, drugega vala epidemije še leta ne bo. Seveda bodo prisotni posamezni primeri, tako je tudi z mišjo mrzlico ali mrzlico Zahodnega Nila, ki pa niso vsako leto v tolikšnem obsegu, da bi razglasili epidemijo,« je pojasnila Gligićeva.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije