TERORIZEM NA ŠRILANKI

Srhljivo! Napadalec povedal, kje živi. Ko so tja prišli policisti, se je žena razstrelila

Število žrtev se je povzpelo na 359, okoli 500 ljudi ranjenih leži v bolnišnicah.
Fotografija: Nadzorne kamere so ujele napadalce, tik preden so se razstrelili. FOTO: Reuters TV
Odpri galerijo
Nadzorne kamere so ujele napadalce, tik preden so se razstrelili. FOTO: Reuters TV

KOLOMBO – Na dan prihaja vse več podrobnosti o napadalcih, ki so na veliko noč izvedli več hkratnih napadov na cerkve ter tri prestižne hotele. Število smrtnih žrtev je naraslo na 359, med žrtvami je 34 tujcev, še 14 jih pogrešajo. Med mrtvimi je 45 otrok.

Predsednik Šrilanke Maithripala Sirisena je napovedal, da bo kmalu izvedel spremembe v vodstvu varnostnih sil, saj da ni bil obveščen o grožnjah z napadi, ki naj bi jih od tujih obveščevalcev v začetku meseca prejele šrilanške obveščevalne službe. K odstopu je pozval sekretarja na obrambnem ministrstvu in generalnega inšpektorja policije, ki sta po njegovem mnenju odgovorna, da mu nista predala informacij o morebitnih samomorilskih napadih.

Nevarnost še ni mimo

Policija je doslej identificirala osem od devetih samomorilskih napadalcev, vsi pa so s Šrilanke. Med napadalci je bila tudi ženska. Policija je doslej prijela skupno 60 osumljencev. Po ocenah oblasti nevarnost novih napadov še ni minila, saj so nekateri osumljenci še na begu, zato v državi veljajo izredne razmere.

Večina napadalcev naj bi bila po besedah namestnika ministra izobražena in iz družin srednjega ali višjega razreda. Finančno naj bi bili neodvisni, njihove družine pa finančno stabilne. Najmanj eden izmed napadalcev je študiral v Veliki Britaniji, nato pa je v Avstraliji dobil diplomo iz prava.
Nadzorne kamere so ujele napadalce, tik preden so se razstrelili. FOTO: Reuters TV
Nadzorne kamere so ujele napadalce, tik preden so se razstrelili. FOTO: Reuters TV

Glavni organizator napadov naj bi bil Inshan Seelavan, eden izmed samomorilskih napadalcev, ki so bombo detonirali v hotelu Shangri-La. Med napadalci sta bila tudi dva brata, stara okoli 25 let, in sta imela lastno »družinsko teroristično celico«, je povedala policija, ki ne ve, kje so starši bratov. Eden izmed njiju se je ob vstopu v hotel predstavil z lažnim imenom, drugi pa je povedal svoj pravi naslov stanovanja. Ko so pripadniki specialne policijske enote po napadih prišli na njegov dom, je žena enega izmed bratov aktivirala bombo ter ubila sebe in svoja dva otroka. Umrli so tudi trije policisti, ranjenih pa je bilo nekoliko članov družine.

V nahrbtnikih nosili težka bremena

V javnost so medtem prišli prvi posnetki nadzornih kamer, na katerih je med drugim videti samomorilskega napadalca, preden je vstopil v polno cerkev v mestu Negombo. Videti je, kako je pred vhodom po glavi in ramenih pobožal neko deklico, nato pa vstopil v cerkev, kjer je izvedel pokol.

Na posnetku druge kamere je videti, da se med hojo rahlo nagiba naprej, medtem ko ima nahrbtnik privezan čez prsi in pas, kar nakazuje, da nosi težko breme. Na zadnjem posnetku je videti, kako je šel proti sredini cerkve in oltarju. V eksploziji je nato ubil več deset ljudi. Deklice sicer v cerkvi med napadom ni bilo, saj se je njen dedek zaradi prevelike gneče odločil, da se bodo velikonočne maše udeležili drugje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije