Slovenija med državami z najstrožjimi ukrepi proti koroni

Švedska ima najmilejše protikoronske ukrepe.
Fotografija: Nekateri še vedno ne spoštujejo pravil (fotografija je simbolična). FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Nekateri še vedno ne spoštujejo pravil (fotografija je simbolična). FOTO: Leon Vidic, Delo

Po raziskavah Univerze Oxford je Slovenija na seznamu držav z najstrožjimi ukrepi za preprečitev širjenja pandemije koronavirusme bolezni 19.

15 držav na svetu z najstrožjimi ukrepi, med njimi Slovenija


Sloveniji so znanstveniki glede na stroge ukrepe pripisali maksimalno število točk, torej 100, skupaj s Hrvaško, Srbijo, Indijo, Pakistaomn, Sirijo, Vietnamom, Šrilanko, Tunizijo, Ugando, Južnoafriško republiko, Bocvano, Madagaskarjem, Hondurasom in Kostariko. Rezultate so objavili v poročilu Oxford Covid-19 Government Response Tracker.

Najmanj točk ima Kitajska (42,86), kjer je koronavirus izbruhnil. Tam so v času ocenjevanja strogosti ukrepov karanteno že opustili, čeprav že beležijo drugi val epidemije.

FOTO: Press
FOTO: Press


Švedska so dali najprej 42,86 točke, ko pa je država varnostne ukrepe nekoliko okrepila zaradi drastičnega porasta števila mrtvih, so ji 6. aprila pripisali 52,38 točke.



Poleg Švedske so mile ukrepe sprejeli še v Zambiji, Gvatemali, Romuniji, Keniji, relativno mile pa v Boliviji, Alžiriji, Mongoliji, Čadu, Kolumbiji, na Japonskem, Gani in v ZDA (66,67 točke).


V Belorusiji pijejo vodko


O nekaterih državah ni dostopnih podatkov. V Turkmenistanu so denimo v javnosti prepovedali omenjati koronavirus, v Belorusiji pa je predsednik Aleksander Lukašenko sporočil prebivalcem, naj pijejo vodko, da bi se zaščitili pred boleznijo.

Oxfordovo rangiranje držav je pregledno prikazano na zemljevidu sveta na tej spletni strani.


Slovenija z 28 mrtvimi na milijon prebivalcev


Kljub strogim ukrepom ima Slovenija 28 mrtvih na milijon prebivalcev (skupaj 55), Hrvaška 6, Srbija 9, Avstrija 41, Italija 329, Francija 221, Nemčija 36, Češka 13, Madžarska 11 ... Več pa tudi na portalu Worldometers.info. Kakšne bi bile številke umrlih za Slovenijo, če tako rigoroznih ukrepov ne bi sprejeli, je težko ugibati.


 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije