EGIPT

Prenavljajo krsto Tutankamona

Zadnje počivališče faraona je poškodovano, prenova je nujna. Poleg mumije je hranila še 5000 različnih predmetov in zakladov.
Fotografija: Prvič po odkritju se bodo lotili temeljite prenove. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Prvič po odkritju se bodo lotili temeljite prenove. FOTO: Reuters

Krsto je leta 1922 odkril britanski arheolog in egiptolog Howard Carter v Dolini kraljev v Luksorju, poleg faraonove mumije, ki jo je zakrivala znamenita zlata maska, pa so se v notranjosti skrivale številne dragocenosti, od posod, stolov, nakita do orožja in oblek, skupno 5000 različnih predmetov in zakladov.
 

Osrednji eksponat novega muzeja


Konservatorji se bodo prvič od odkritja lotili obnove krste mladega faraona, ki je začel vladati že pri devetih letih. Kot vladar 18. dinastije je bil na vrhu med letoma 1333 in 1323. Umrl je pri komaj osemnajstih letih, vzroka smrti pa ni mogoče z gotovostjo potrditi. Nekatere teorije so navajale, da je umrl v nesreči z vozom pa tudi, da so ga umorili; po drugih ugotovitvah je bila usodna kostna bolezen ali pa je doživel sepso po poškodbi noge, doletela naj bi ga tudi malarija.

Krsta, ena redkih odkritih nedotaknjenih grobnic v Egiptu, je precej poškodovana, ocenjujejo strokovnjaki, ki so odkrili številne razpoke v zlatih plasteh, prenova pa naj bi trajala okoli osem mesecev.


Eden najpomembnejših egiptovskih spomenikov in pričevalcev zgodovine bo potem osrednji eksponat razstave v novem muzeju, ki bo stal blizu piramid v Gizi. Grand Egyptian Museum (krajše GEM, dragulj) raste že petnajst let, sredstva je prispevala tudi Japonska. Odprtje je predvideno za prihodnje leto. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije