PREVENTIVNI UKREP

Na hrvaškem otoku takole nategujejo turiste: Vse je trik

Težave z neprimernim vedenjem tujih turistov imajo v več hrvaških krajih.
Fotografija: Mesto Hvar. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Mesto Hvar. FOTO: Marko Feist

HVAR – Pred dvema letoma smo mediji poročali o malce nenavadnih tablah, ki jih lokalne oblasti izobesile po Hvaru. »Prihranite denar in uživajte na Hvaru,« piše ob slikicah, ki jasno prikazujejo, kaj se v mestu sme početi in kaj ne ter koliko bodo plačali tisti, ki se pravil ne bodo držali.

Kot smo že poročali v času postavitve tabel, ki grozijo z vrtoglavimi kaznimi, naj bi za sprehod po mestu brez majice turisti morali plačati do 500 evrov, če bi to počeli v samih kopalkah, do 600, tisti ki bi pili in jedli na javni površini, pa do 700 evrov kazni.

Brutalno visoke kazni niso v skladu z določili

Dve leti kasneje župan Hvara Rikardo Novak miri, da so to le prazne grožnje. Kot je pojasnil za 24sata, so bile table namenjene temu, da malce umirijo turiste, ki se ne znajo primerno obnašati. Po njegovih besedah niti policija niti redarstvo ne piše takšnih plačilnih nalogov, saj tako visoki zneski niso v skladu z nobenim zakonom niti lokalnim odlokom.

»V dveh letih, odkar smo postavili table, se je neprimerno obnašanje zmanjšalo za 80 odstotkov. Nimamo nobene podlage za takšne kazni, kadar jih redarji slučajno napišejo, so to zanemarljivi zneski,« še pravi župan.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije