Kitajska skriva število okuženih?

Virus se širi po Evropi, sum okužbe tudi na Dunaju. Inkubacijska doba večinoma približno deset dni.
Fotografija: Je ženska v skafandru izdala skrivnost o 90.000 obolelih? FOTO: Daily Mail
Odpri galerijo
Je ženska v skafandru izdala skrivnost o 90.000 obolelih? FOTO: Daily Mail

O smrtonosnem koronavirusu, ki se je že naselil v Evropi, prve okužbe so odkrili v Franciji, včeraj pa so nov primer ugotovili na Dunaju, iz ure v uro dežujejo nove skrb vzbujajoče informacije.

Tržnica, kjer naj bi virus po mnenju znanstvenikov preskočil na človeka. FOTO: Daily Mail
Tržnica, kjer naj bi virus po mnenju znanstvenikov preskočil na človeka. FOTO: Daily Mail
Po svetovnih medijih je zakrožil posnetek neimenovane ženske v skafandru iz kitajske province Hubei, ki je v kamero povedala, da je na območju provinc Hubei in Wuhan s koronavirusom okuženih najmanj 90.000 ljudi in ne zgolj 2000, kot trdijo kitajske oblasti. Po izjavah oblasti naj bi jih doslej umrlo 56.

Za zdaj poročajo o manjšem številu obolelih zunaj Kitajske, po trije okuženi naj bi bili v Franciji, Avstraliji, na Japonskem, Singapurju in Maleziji, dva v ZDA, eden v Kanadi, pet v Hongkongu.

Kitajski zdravniki so medtem sporočili, da so izolirali sev novega koronavirusa, katerega inkubacijska doba je v večini primerov okoli deset dni. Najkrajša doba, ki so jo doslej zabeležili, je sicer samo nekaj dni, najdaljša 14. Okuženi so v tem času že kužni, tudi če ne kažejo bolezenskih znakov. Prav to naj bi bila razlika med novo različico koronavirusa in povzročiteljem sarsa, ki je v letih 2002 in 2003 sprožil pandemijo. Takrat se je po svetu okužilo približno 8000 ljudi, umrlo jih je 774.


O novem primeru, kot rečeno, poročajo z nam najbližjega Dunaja. Gre za stevardeso, ki je na Dunaju od 24. januarja in je pred nekaj dnevi pripotovala iz Wuhana. Trenutno je v izolaciji v eni od dunajskih bolnišnic. Dokončni rezultati preiskav naj bi bili znani danes. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije