COVID 19

Cepivu AstraZenece v EU morda šteti dnevi

Cepivo Ema predlaga za starejše od 60 let.
Fotografija: Če so možne alternative, bi lahko opustili cepljenje s cepivom  AstraZenece. FOTO: Dado Ruvic, Reuters
Odpri galerijo
Če so možne alternative, bi lahko opustili cepljenje s cepivom  AstraZenece. FOTO: Dado Ruvic, Reuters

Vodja strategije za cepljenje pri Evropski agenciji za zdravila (Ema) Marco Cavaleri je v pogovoru za italijanski časnik La Stampa dejal, da bi lahko opustili cepljenje s cepivom proti covidu 19 družbe AstraZeneca za vse starostne skupine, če so možne alternative. Cepivo podjetja Johnson & Johnson janssen pa predlaga za starejše od 60 let.

Obe cepivi sta v EU odobreni za vse starejše od 18 let, vendar se pojavljajo kritike zaradi poročil o »sicer zelo redkih krvnih strdkih kot stranskem učinku«. Na vprašanje, ali ne bi bilo boljše prepovedati cepiva AstraZenece, je Cavaleri dejal, da je to možno in da tako razmišljajo že v več državah ob porastu količin cepiv mRNA družb Pfizer in Moderna.


Na Otoku brez težav


»Vendar so bili incidenti zelo redki, in to po prvem odmerku. Res je, da obstaja manj podatkov o drugem odmerku, a v Veliki Britaniji to teče dobro.« Ob tem je opozoril na cepilno kampanjo na Otoku, kjer so veliko cepili s cepivom AstraZenece. Pri tem je svetoval, da bi mlajše cepili s cepivi mRNA, vendar priznava, da je to odločitev posameznih držav. Dejal je še, da je bilo manj težav po cepljenju s cepivom družbe Johnson & Johnson, pri katerem zadostuje en odmerek, ga pa kljub temu priporoča starejšim od 60 let.


Nečistoče v cepivu


Južna Afrika je medtem iz programa cepljenja umaknila dva milijona odmerkov cepiva družbe Johnson & Johnson, potem ko so se pri enem od proizvajalcev v ZDA pojavile skrbi zaradi nečistoč v cepivu. Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) je namreč v petek kot neustrezne označila več milijonov odmerkov, ki so jih proizvedli v tovarni Emergent BioSolutions v Baltimorju.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije