OBLETNICA

App Store praznuje 10. rojstni dan

Applova trgovina z aplikacijami za iphone in ipad se je od splovitve leta 2008 razvila v donosen posel tako za Apple kot za razvijalce
Fotografija: Tudi iphone X bi bil brez vseh aplikacij le lep kos aluminija in stekla. FOTO: Staš Ivanc
Odpri galerijo
Tudi iphone X bi bil brez vseh aplikacij le lep kos aluminija in stekla. FOTO: Staš Ivanc

Applova spletna trgovina z aplikacijami je 10. julija praznovala deseti rojstni dan. Ko je zdaj že pokojni soustanovitelj in šef Appla Steve Jobs ob splovitvi novega iphona 3G predstavil tudi novo storitev, imenovano App Store, je bilo v njej na voljo 500 aplikacij. Zdaj jih je okoli dva milijona, doslej pa je bilo v trgovini objavljenih kar 4,5 milijona aplikacij.

Skromni začetki

Jobs ob predstavitvi prvega iphona pred skoraj enajstimi leti ni bil ravno najbolj zagret za zagon platforme za distribucijo aplikacij zunanjih razvijalcev, saj se je bal, da bi neapplovske aplikacije lahko škodile delovanju iphona oziroma privabljale viruse. A kmalu si je premislil in že marca 2008 napovedal odprtje nove spletne trgovine, s katero je po lastnih besedah »rešil problem vseh razvijalcev, kako aplikacijo predstaviti čim širšemu občinstvu. Mi bomo storili prav to in temu bomo rekli App Store.«


Odtlej je App Store doživel neverjeten napredek in postal pomemben igralec pri razvoju aplikacij za ios, da o finančni plati ne izgubljamo besed. »App Store je v prvem desetletju presegal naša najbolj divja pričakovanja – od inovativnih aplikacij, ki so si jih zamislili razvijalci, do tega, kako so uporabniki sprejeli aplikacije kot sestavni del življenja – in to je le začetek. Ne moremo biti bolj ponosni na to, kaj so razvijalci ustvarili doslej in kaj bo prineslo naslednjih deset let,« je poudaril Phil Schiller, podpredsednik Applove uprave, odgovoren za globalno trženje.

Milijardni posel

Apple je v poročilu ob deseti obletnici trgovine z mobilnimi aplikacijami zapisal, da je bila mobilna igrica Temple Run, ena najbolj priljubljenih iger vseh časov, ki je z Applovega iosa pozneje prešla tudi na Googlov android, samo v App Storu prenesena milijardkrat. Raste tudi število naročniških aplikacij, ki jih je trenutno na voljo približno 28.000; med njimi so Netflix, iQiYi, Tinder, LinkedIn, Sing! By Smule, Headspace in Dropbox. Samo lani so zabeležili za 95 odstotkov več novih naročnin na aplikacije. Razvijalci aplikacij so s pomočjo App Stora od njegovega odprtja do junija letos zaslužili več kot sto milijard dolarjev, pri čemer ni odveč pripomniti, da Apple od vsake prodane aplikacije, nakupa v aplikaciji in naročnine (če se jo plača znotraj aplikacije) pobere od 15 do 30 odstotkov provizije. Po dosegljivih podatkih se je tako v App Storu obrnilo že 130 milijard dolarjev.


Po zadnjih analizah raziskovalne družbe App Annie so najbolj priljubljene aplikacije vseh časov za ios Facebook, Facebook Messenger, YouTube, Instagram, WhatsApp in Google Maps, Snapchat, Microsoftov Skype, WeChat in brskalnik QQ, iz česar je razvidno, da ima družba Facebook kar štiri aplikacije v prvi šesterici, Google pa dve (zemljevidi in jutuba). Aplikacija Facebook je od splovitve julija 2010 naštela kar 700 milijonov prenosov na ios naprave (iphone in ipad), na splošno pa trgovina App Store na teden zabeleži po 500 milijonov obiskov uporabnikov. Povprečen uporabnik iphona si po statistiki na leto naloži kakšnih 100 aplikacij, od katerih jih uporablja okoli 40. Apple si od App Stora upravičeno obeta še veliko več.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije