GLOBALNO SEGREVANJE

Apokaliptična napoved, po kateri Slovenije ne bo več

Kje bodo živeli naši vnuki? Če se bo ozračje še naprej segrevalo, zagotovo ne v Sloveniji, kažejo napovedi.
Fotografija: Slovenija naj bi postala puščavnata. FOTO: Stefan Stau, Reuters
Odpri galerijo
Slovenija naj bi postala puščavnata. FOTO: Stefan Stau, Reuters

Če se bo temperatura ozračja dvignila za štiri stopinje, se nam obetajo hude spremembe. Nekaj ozemlja, ki ga poznamo danes, bo pod morjem (morska gladina se bo po izračunih dvignila za dva metra), ponekod pa bo nemogoče živeti, ker enostavno ne bo pogojev za življenje. Tudi v Sloveniji jih ne bo več, pravijo.

Obalo naše podalpske države bo poplavilo, preostali del pa bo nenaseljen, saj bo tam puščava (Alpe bodo ostale brez snega). Pogojev za življenje pravzaprav ne bo v celotni južni polovici Evrope, medtem ko bo severna ustrezna. Tudi Amerika bo imela težave. Nemogoči pogoji za življenje bodo v celotni Ameriki in južneje od nje. Po tem scenariju jo bo dobro odnesla Kanada.



Kljub vsemu slabemu, ki bo uničilo precej tistega, kar poznamo danes, se človeštvu obetajo nova ozemlja, kjer se bo mogoče naseliti. Zahodna Antarktika bo brez leda in bo ozelenela. Severna Kanada, Skandinavija, severna Rusija in Sibirija bodo z žetvami lahko poskrbele za polnjenje praznih želodčkov stotine milijone beguncev, ki bodo svoje domove morali zapustiti zaradi klimatskih sprememb, izredno ugodna za življenje pa bo še naprej ostala tudi Nova Zelandija.

Zemljevid, ki ga je prek kratkim objavil portal Big Think (prvi ga je objavil New Scientist, potem pa poobjavil še Parag Khanna), je nastal pred osmimi leti, a v času, ko se vse bolj zavedamo klimatskih sprememb, se zdi, da postaja vse bolj mogoč scenarij. Med drugim je javno znano, da je Antarktika že danes bistveno bolj zelena in precej manj ledena kot pred desetletji.

​Več o spremembah pa na spodnjem posnetku, ki je v angleškem jeziku.


Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije