OSTRE KRITIKE

Angela Merkel si je premislila in se opravičila

Nemška kanclerka je na hitro sklicala sestanek.
Fotografija: Angela Merkel naj bi preklicala odločitev o posebej strogih ukrepih med velikonočnimi prazniki. FOTO: Kay Nietfeld, Via Reuters
Odpri galerijo
Angela Merkel naj bi preklicala odločitev o posebej strogih ukrepih med velikonočnimi prazniki. FOTO: Kay Nietfeld, Via Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel si je, potem ko je bila tarča številnih ostrih kritik, očitno premislila in preklicala odločitev, po kateri naj bi v Nemčiji v času podaljšanih velikonočnih praznikov veljali še posebej strogi ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa. 

Sodržavljanom se je opravičila in prevzela vso odgovornost za napako. »Ta napaka je zgolj in samo moja napaka. Kajti na koncu koncev jaz nosim odgovornost za vse,« je Merklova dejala pred novinarji, potem ko je potrdila, da se je z voditelji zveznih dežel danes dogovorila za preklic napovedanih strogih velikonočnih zajezitvenih ukrepov. Kot je še dodala, je celotna zadeva »povzročila dodatno negotovost«, kar globoko obžaluje in državljane prosi, da ji oprostijo.

Odstop od v noči s ponedeljka na torek doseženega dogovora je sicer utemeljila s tem, da je bilo v njem preprosto preveč neznank glede tega, kako naj bi ga dejansko uresničili. Zatrdila je, da so imeli najboljše namene, a številnih vprašanj, ki jih je dogovor odprl, v tako kratkem času ni mogoče razrešiti.

image_alt
Neuradno: aprila ponovno ustavljanje javnega življenja


Da si je kanclerka premislila, je že pred tem poročalo več tujih medijev, sklicujoč se na neimenovane vire, ki so sodelovali na današnjem kriznem sestanku nemških zveznih oblasti z voditelji zveznih dežel.

Sestanek je bil sklican zelo na hitro, kanclerka pa naj bi na njem že takoj na začetku sporočila, da se je odločila dogovor, ki so ga dosegli v ponedeljek ponoči in v skladu s katerim bi med 1. in 5. aprilom zaprli večino trgovin ter še dodatno omejili druženja, preklicati. Obenem se je voditeljem zveznih dežel zahvalila, da so tako na hitro pripravljeni na nove pogovore.
 

Poziv, naj ostanejo doma


Vodja CDU in ministrski predsednik Severnega Porenja - Vestfalije Armin Laschet je po sestanku potrdil, da so dogovor preklicali in se namesto tega odločili zgolj za poziv ljudem, naj za velikonočne praznike ostanejo doma. Kot je še dejal, so se voditelji strinjali, da je bil dogovor »napaka in v takšni obliki neizvedljiv«.

Dogovor je bil sicer tarča ostrih kritik predvsem zato, ker naj bi bil, čeprav so bili pogovori o njem maratonsko dolgi, v svojih ključnih elementih nejasen. Še posebej iz gospodarstva je bilo slišati očitke, da jim ni jasno, kaj naj bi velikonočno zaprtje v praksi sploh pomenilo.

Mediji so obenem ostro napadli odločitev ne le o velikonočnem zaprtju, ampak tudi o siceršnjem podaljšanju strogih zajezitvenih ukrepov v april, češ da se vlada osredotoča na popolnoma napačne zadeve, namesto da bi raje pospešila kampanjo cepljenja proti covidu 19 in izboljšala strategijo testiranja na okužbo z novim koronavirusom.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije