OBSOJENI

25 novinarjev v zapor

Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Michael Blann/ Getty Images
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Michael Blann/ Getty Images

CARIGRAD – Sodišče v Carigradu je obsodilo 25 novinarjev na zaporne kazni od 2 do 7,5 leta zaradi povezav z gibanjem klerika Fethullaha Gülena, ki ga Ankara obtožuje za neuspeli poskus državnega udara leta 2016. Večino obsojenih so spoznali za krive članstva v oboroženi teroristični skupini, poroča turška neodvisna tiskovna agencija Dogan. Večina obsojenih dela za medije, ki so blizu Gülenu, ki živi v ZDA in obtožbe o povezanosti s pučem zanika. Gre predvsem za novinarje časnika Zaman, najvidnejšega med temi mediji, ki so ga oblasti zaprle marca 2016. Nekateri so delali za revijo Aksiyon in spletno stran Rotahaber. 10 novinarjev so obsodili na 7,5 leta zapora, tudi Unala Tanika, znanega novinarja, ki je bil odgovorni urednik spletne strani Rotahaber.

Na šest let in tri mesece zapora so obsodili 13 novinarjev, tudi uveljavljenega kolumnista časnika Zaman Hanima Busro Erdala. Glasbenik in novinar Atilla Tas je obsojen na tri leta zapora zaradi pomoči klerikovi skupini. Izpustili so ga sicer na prostost pod pogojem, da ne zapusti države. Skupno 19 od danes obsojenih je že v priporu.

Turške oblasti so po spodletelem državnem udaru v okviru izrednih razmer priprle več deset novinarjev. Nekatere tudi zato, ker naj bi bili naklonjeni Kurdom ali pa samo zaradi kritičnosti do turškega predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije