JAVNI DENAR

Za vsakega ertevejevca 4500 evrov

Novinarji in sodelavci bodo RTV SLO stali 150.000 evrov. Aplikacija Erar razkriva račune sokomentatorjev Vrhovnika in Globočnika.
Fotografija: Matjaž Vrhovnik FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Matjaž Vrhovnik FOTO: Tomi Lombar

Olimpijske igre so se začele. Slovenski zastavonoši Vesni Fabjan je na odprtju sledilo okoli 50 slovenskih športnikov in športnic, v Sloveniji pa smo dogajanje lahko spremljali na drugem programu RTV Slovenija. Ta je za čim boljšo pokritost na zimske olimpijske igre poslala 33 novinarjev in drugih sodelavcev: »V radijski ekipi je sedem novinarjev in dva tehnična sodelavca, v televizijski ekipi pa osem novinarjev, mednarodni koordinator, vodja ekipe in 13 tehničnih sodelavcev ter en novinar Multimedijskega centra.« Strošek na enega udeleženca (namestitev, vozovnice, dnevnica v višini 40 dolarjev) znaša približno 4500 evrov, kar pomeni, da bo pokrivanje športnega dogodka leta javno radiotelevizijsko hišo stalo nekaj manj kot 150.000 evrov.

Komentiranje (tudi) iz ljubljanskega studia

»Na Televiziji Slovenija je predvideno komentiranje 10 prenosov nordijskega smučanja in 10 strokovnih komentarjev alpskega smučanja, 15 strokovnih komentarjev nordijskega smučanja, 11 strokovnih komentarjev biatlona in 5 strokovnih komentarjev deskanja prostega sloga. Vse omenjeno komentiranje bo potekalo iz ljubljanskega studia, in za to je predvideno 16.830 evrov. Povprečna dolžina posameznega prenosa je 80 minut. Zneski honorarjev tako za komentatorje kot strokovne komentatorje ostajajo nespremenjeni že od olimpijskih iger v Vancouvru leta 2010, zmanjšala pa se je količina dogodkov, ki jih komentirajo honorarni komentatorji,« odgovarjajo z RTV Slovenija.
Rednim komentatorjem bosta na letošnjih olimpijskih igrah v pomoč dva strokovna komentatorja, to sta Matjaž Vrhovnik (alpsko smučanje) in Tomas Globočnik (biatlon). Oba z RTV Slovenija sodelujeta že dolga leta prek svojega podjetja oziroma društva. Aplikacija protikorupcijske komisije Erar, ki transparentno prikazuje poslovanje z državo (in državnimi podjetji ali organizacijami), razkriva, da Globočnik z RTV Slovenija v zimski sezoni redno sodeluje prek Športnega društva Globočnik. Od leta 2013 do danes mu je javna televizija nakazala 83.315,41 evra. V povprečju je to okoli 16.600 evrov letno. Malenkost manj je za opravljeno delo dobil Vrhovnik, v zadnjih petih letih je RTV Sloveniji izstavil za prek 76.000 evrov računov, nazadnje januarja letos, ko je zaslužil 3789,20 evra, je razvidno iz spletne aplikacije Erar. Koliko bosta zaslužila z letošnjimi olimpijskimi igrami, ni znano. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije