OKRASITEV

Z lectovimi srci okrasili Radol'co

Radovljica je v teh predprazničnih dneh že lepo okrašena. Miniaturne keramične hišice so posnetki starih stavb v mestnem jedru.
Fotografija: Tudi smreko so okrasili s srci. FOTOGRAFIJE: SABINA ŠEGULA
Odpri galerijo
Tudi smreko so okrasili s srci. FOTOGRAFIJE: SABINA ŠEGULA

Glavna pobudnica za inovativno okrasitev je domačinka, sicer mojstrica floristike dr. Sabina Šegula, Floweracademy.si, ki je v sodelovanju z občino Radovljica in tamkajšnjim zavodom Turizem Radovljica poskrbela, da je mesto decembra še lepše.
Tudi smreko so okrasili s srci. FOTOGRAFIJE: SABINA ŠEGULA
Tudi smreko so okrasili s srci. FOTOGRAFIJE: SABINA ŠEGULA

»S prostovoljci smo letos spletli 100 metrov pletenic iz smrečja in 15 metrov dekoracij za luči za javno razsvetljavo iz kleka,« je po okraševanju povedala Šegulova. »Celotna dekoracija je tradicionalna, saj v staro mestno jedro spada klasični dizajn. Uporabili smo belo in rdečo barvo. Vendar je dekoracija unikatna, saj je glavni motiv lectovo srce. Tradicija izdelave lecta je v Radovljici stara že več kot 250 let.«
 

Dijaki izdelovali girlande


Največja posebnost in pika na i je edinstveno praznično drevo v glavnem stopniščnem portalu graščine. Dr. Sabina Šegula si je tokrat zamislila 2,8 metra visoko leseno drevo v sedmih etažah, na katere so postavili miniaturne keramične hišice starega mestnega jedra Radovljice. Drevo je po njeni zamisli izdelal Jože Zrim. »Miniaturne keramične hišice je v sodelovanju z lastniki hišic izdelal radovljiški keramik Urban Magušar,« pravijo na Turizmu Radovljica.
Praznično drevo krasi radovljiško graščino.
Praznično drevo krasi radovljiško graščino.

»To niso katere koli hišice, ampak so tridimenzionalni posnetki izbranih hiš na Linhartovem trgu v starem jedru Radovljice. Hišice, med katerimi najmanjša meri 5 krat 6 cm, največja, radovljiška graščina, pa 27 krat 7 cm, so kopije stavb v mestnem jedru. Zložene v vrsto sestavljajo slikovito mestece, posamezna pa je lahko unikatni spomin na obisk Radovljice.«

V projekt je vključenih 12 stavb, njegov razvoj pa so sofinancirali lastniki hiš. Keramik Magušar je v fazi razvoja vsako stavbo temeljito proučil, pregledal je tudi arhivske vire in v sodelovanju z lastniki pripravil prototipe. Vse hišice so na voljo v TIC Radovljica, posamezne pa je možno kupiti tudi pri njihovih lastnikih.
Mladi so z veseljem sodelovali pri krasitvi mesta.
Mladi so z veseljem sodelovali pri krasitvi mesta.

Pri okrasitvi kraja so sodelovali dijakinje in dijaki Srednje gostinske in turistične šole Radovljica, ki že vrsto let sodelujejo s TIC Radovljica in pomagajo pri izvedbi različnih dogodkov, je povedala gospa Sabina: »Nekateri dijaki drugih, tretjih in četrtih letnikov dan praktičnega pouka zadnji teden novembra preživijo tako, da izdelujejo girlande, adventne venčke in sploh pomagajo pri vsakoletni praznični okrasitvi Radovljice. Ob tem spoznajo, kaj vse je treba storiti, da določena destinacija postane zanimiva in še privlačnejša za turiste.«
 

Blagoslov župnika Župana


Pri okrasitvi so letos sodelovale članice skupine Radovljica, ki vsako jutro telovadijo v Šoli zdravja po programu dr. Grishina. »Članice so izdelovale pletenice iz smrečja, v celoti pa so izdelale tudi adventni venec z obsegom 12 metrov, ki ga je po drugi nedeljski maši na prvo adventno nedeljo blagoslovil domači župnik Andrej Župan,« pravi sogovornica.
Okrasitev Radovljice je vodila dr. Sabina Šegula.
Okrasitev Radovljice je vodila dr. Sabina Šegula.

»Zaradi velikosti je na njem kar 16 sveč, tako da po štiri v skupini predstavljajo eno adventno nedeljo. Prav tako so v celoti izdelale dekoracije za okrasitev javne razsvetljave v starem mestnem jedru Radol'ce. Na pomoč so priskočili še člani in članice Hortikulturnega društva Lesce. Skupina je izdelovala pletenice iz smrečja, v povprečju je vsaka merila kar pet metrov. To sodelovanje je že večletno in vsako leto svoje znanje izdelovanja dekoracije lepo nadgrajujejo.«
Adventni venec so spletle članice Šole zdravja.
Adventni venec so spletle članice Šole zdravja.

Celotna izvedba dekoracije mestnega jedra Radovljice je potekala intenzivno zadnji teden novembra, vendar so se priprave začele že pred mesecem, saj je bilo treba postoriti veliko stvari, da je delo potekalo gladko. Pri teh predpripravah je bila zelo aktivna tudi Natalija Černe, vodja TIC Radovljica.

Brez ekipe, ki z dvižno košaro zadnji dan pomaga pri obešanju pletenic iz smrečja na portale hiš, tudi ne gre. Pri tem delu je nepogrešljiv Jonas Sotler, saj je delo zahtevno, poleg tega je treba pri pritrjevanju izjemno paziti na kulturno dediščino, da se fasade hiš in drugi elementi ne poškodujejo.


Pri izdelovanju praznične božično-novoletne dekoracije starega mestnega jedra je v povprečju sodelovalo 80 ljudi. »Delo je potekalo v pozitivnem prazničnem vzdušju, veliko smo se naučili drug od drugega, medgeneracijsko sodelovanje pa je popestrilo celoten dogodek. Kot domačinka sem ponosna, da sem lahko vodila to praznično krasitev. Nesebična pomoč vseh prostovoljcev je bila pravljična. Vsi skupaj smo se učili, delali in se zabavali. Bili smo eno in naš cilj je bil okrasiti našo Radol'co. Nekoč sem slišala misel: Brez dobrega dirigenta ni dobrega orkestra, vendar brez fantastičnih virtuozov dirigent ne more ustvariti ničesar,« je sklenila dr. Sabina Šegula.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije