1. NOVEMBER PRED VRATI

Ali smem na pokopališče nesti rože in prižgati sveče? Tako odgovarjajo Hojsovi

Objavljeno 26. oktober 2020 20.35 | Posodobljeno 26. oktober 2020 22.22 | Piše: A. L.

Ministrstvo za notranje zadeve je podalo odgovore, kaj dikcija, zapisana v odloku, dejansko pomeni.

Aleš Hojs. FOTO: Matej Družnik, Delo
V Sloveniji ponovno omejujejo prehajanje med občinami. Vlada je določila 13. izjem, ko je to mogoče, prav zadnja na seznamu pa je: »Nujno vzdrževanje groba, pri čemer mora posameznik izkazati upravičenost z dokazilom o najemu groba ali drugim ustreznim dokazilom.« Kaj vse spada pod to?

image
Arhivska fotografija. FOTO: Špela Kuralt
Zaradi dikcije nujno vzdrževanje groba smo vladni urad za komuniciranje prosili za pojasnila treh najpogostejših prvonovembrskih situacij:

– Ali menjava peska na grobu šteje za nujno vzdrževanje?
– Ali menjava ovenelih rož ali enostavno prinašanje novih šteje za nujno vzdrževanja groba?
– Ali prinašanje sveč in njihovo prižiganje spadata pod nujno vzdrževanje groba?

Prosili smo še, da pripišejo konkretne primere, kaj vse šteje za nujno vzdrževanje groba.

Komu je dovoljen obisk groba? Ministrstvo za notranje zadeve pojasnjuje

Obisk groba znotraj občine prebivališča je dovoljen posamezniku (najemniku groba) ter njegovim ožjim družinskim članom ali članom skupnega gospodinjstva. Priporočamo, da grob obišče le toliko oseb, kolikor je res nujno.

Obisk groba zunaj občine prebivališča je dovoljen samo posamezniku (najemniku groba), če mora na grobu opraviti nujno vzdrževalno delo. Izjema, ki bi jo lahko upoštevali, je, če najemnik groba zaradi zdravstvenih ali drugih podobnih objektivnih razlogov ne more sam obiskovati groba, zato lahko za to pisno pooblasti ožjega družinskega člana ali člana skupnega gospodinjstva. Pri prehajanju med občinami mora imeti posameznik pri sebi ustrezno dokazilo, s katerim izkaže uveljavljanje izjeme, in lastnoročno podpisano čitljivo izjavo. 

Odgovore na vprašanja so pripravili na ministrstvu za notranje zadeve: »Med nujna vzdrževalna sicer dela spadajo tista, s katerimi se prepreči premoženjska škoda, presojala pa se bodo posamično, od primera do primera. Vsekakor pa lahko sem štejemo tudi tista dela, s katerimi se ohranja urejenost groba.«

Iz zapisanega zagotovo velja, da menjava peska (kamenčkov) in menjava oziroma prinašanje rož ustrezajo urejanju groba.

Kaj pa prinašanje in prižiganje sveč na grobu? Ministrstvo, ki ga vodi Aleš Hojs, smo zaprosili za dodatna pojasnila (dodali jih bomo, ko jih prejmemo).

»Dodajamo, da je v trenutni epidemiološki situaciji pomembno, da ljudje ne hodijo na grobove, če to ni res nujno potrebno,« še opozarjajo na ministrstvu.
Deli s prijatelji