KORONAVIRUS

Vlada pojasnjuje, zakaj podaljšanje epidemije

Odlok o razglasitvi začne veljati 18. novembra.
Fotografija: Slovenija je še vedno trdno v primežu novega koronavirusa. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Slovenija je še vedno trdno v primežu novega koronavirusa. FOTO: Voranc Vogel

Kot je napovedal že uradni vladni govornik Jelko Kacin, je vlada na dopisni seji podaljšala epidemijo za 30 dni na območju celotne države.

Vlada je izdala odlok o razglasitvi epidemije nalezljive bolezni covid 19 na območju Slovenije, ki začne veljati 18. novembra 2020 in velja 30 dni.
 
Preberite tudi:

Poziv pristojnih: Ne vabite prijateljic na kavo in sosedov na 'šnops' (VIDEO)



»V Sloveniji se glede na uradne podatke o številu okuženih soočamo z drugim valom epidemije nalezljive bolezni covid 19. Še vedno smo priča njenemu hitremu širjenju med populacijo, ki močno presega normalno obolevnost oziroma incidenco. Aktualne epidemiološke razmere v zvezi s širjenjem okužbe z virusom sars-cov-2 zahtevajo ponovno, a časovno omejeno razglasitev epidemije na celotnem območju  Slovenije, saj vse statistične regije dosegajo oziroma presegajo stopnjo incidence, ki zahteva razglasitev epidemije. Glede na navedeno je vlada na podlagi zakona o nalezljivih boleznih epidemijo nalezljive bolezni covid 19 razglasila na območju celotne države,« so pojasnili razloge za takšno odločitev.

MInister za zdravje Tomaž Gantar, ki je napovedal sproščanje ukrepov čez 14 dni, je malo zatem na twitterju pojasnil, da je vlada na predlog njegovega ministrstva podaljšala epidemijo za 30 dni. »Kljub postopnemu umirjanju rasti okužb je situacija resna, pritisk na bolnišnice še ne pojenja. Dodatni ukrepi bi morali učinkovati v 14 dneh, do takrat bomo pripravili načrt postopnega in nadzorovanega sproščanja,« je pojasnil.
 
Preberite tudi:

Minister Gantar razkril, kdaj bodo začeli sproščati ukrepe



Slovenija je epidemijo prvič razglasila 12. marca, dan pred nastopom vlade Janeza Janše. Ta je nato epidemijo ponovno razglasila 18. oktobra.

Medtem ko je bila Slovenija med prvim valom zelo uspešna v boju z novim koronavirusom, pa so številke v drugem valu veliko bolj skrb vzbujajoče. Incidenca je 922 na 100.000 prebivalcev v zadnjih dveh tednih (bila je tudi že višja), v bolnišnicah je 1264 pacientov s covidom 19, od tega jih je 205 na intenzivnih oddelkih. Številke mrtvih zadnje dni presegajo 30 žrtev na dan, skupaj pa je umrlo že 831 ljudi, ki so imeli covid 19. Ukrepi, sprejeti 26. oktobra, so sicer, kot kaže, ustavili eksponentno širjenje virusa, a učinkujejo prepočasi, da bi se velik pritisk na zdravstveni sistem in predvsem zdravstvene delavce sprostil.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije