PODALJŠANJE UKREPOV

O praznikih in zapiranju bodo še vroče debate

Zdravstvena stroka za zapiranje, gospodarstvo odločno proti.
Fotografija: Tomaž Gantar, minister za zdravstvo. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Tomaž Gantar, minister za zdravstvo. FOTO: Uroš Hočevar

Vlada je na sinočnji seji po pričakovanjih podaljšala razglasitev epidemije, še za 30 dni od 18. decembra naprej. Poleg tega bo po novem v štirih regijah, v katerih je epidemiološka slika najboljša, to so Osrednjeslovenska, Gorenjska, Obalno-kraška in Goriška regija, omogočeno delovanje knjižnic, galerij in muzejev. Kdaj bo sprememba začela veljati, iz sporočila po seji vlade še ni znano.

Odobrila je tudi investicijo v višini 4,5 milijona evrov za mobilni objekt v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, v katerem bodo v prvi fazi vzpostavili dodatne namestitve za bolnike s covidom 19, pozneje bo dve leti namenjen potrebam infekcijske klinike, v končni fazi pa onkologiji.

Preberite tudi: Vlada za 30 dni podaljšala epidemijo
 

Do 25. decembra je vlada podaljšala tudi ukrep obvezne namestitve razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah. Odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športne dejavnosti je podaljšala do 3. januarja 2021.

Do 25. decembra so podaljšali tudi ukrep, po katerem se veljavnost vozniških dovoljenj, teoretičnega dela izpita in izkaznic o vozniških kvalifikacijah samodejno podaljša do 28. februarja 2021. To velja za tista dovoljenja, ki jih zaradi nezmožnosti usposabljanja v obdobju od 16. novembra do 25. decembra ni mogoče podaljšati.

Kaj nas čaka med prazniki?

Najbolj vroča debata pa je bila znova o t. i. zaprtju države med božično-novoletnimi prazniki. Kot je znano, se zanj zavzema zdravstvena stroka z ministrom Tomažem Gantarjem na čelu. A gospodarski minister Zdravko Počivalšek naj bi že napovedal, da ne bo podprl vnovičnega zapiranja storitev, ki so ponovno svoja vrata odprle te dni.

Kot je povedal vladni govorec Jelko Kacin, so med drugim omenjali tudi predlog, da bi za krajši čas omogočili gibanje zunaj občin in dovolili zbiranje omejenega števila ljudi. A mora ob tem torej vlada paziti, da se epidemiološka slika dodatno ne poslabša, je opozoril. Prav tako bi lahko začasno sprostili omejitev gibanja v nočnem času, obenem pa prepovedali ognjemete, ob gledanju katerih se zbirajo ljudje in podobno.

Priprave na tretji val

Še vedno uradna vodja svetovalne skupine za covid 19 Bojana Beović je ponovila, da bi bilo smiselno od 24. decembra do 4. januarja zagotoviti, da bo država karseda zaprta in s tem pripravljena na januarski epidemični val, ki ga pričakuje vsa Evropa. Če pa se bo izkazalo, da so prazniki minili varno, bo potem možno nekatere dejavnosti znova odpreti.

Glede možnosti združevanja ljudi v času praznikov pa je povedala, da svetovalna skupina konkretnega predloga ni imela, se pa naslanjajo na predloge drugih držav, kjer bo dovoljeno druženje ene družine ali članov več družin, a v manjšem številu. Kot zelo pomembno je izpostavila, da se na tako druženje vnaprej pripravimo, da bomo vedeli, s kom bomo praznovali. Predlaga tudi, da bi pred takšnim praznovanjem in po njem za nekaj dni zelo omejili stike.


 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije