O PKP 7 NISO ODLOČALI

Vlada za 30 dni podaljšala epidemijo

Na Brdu pri Kranju je vlada ponovno pretresala protikoronske ukrepe.
Fotografija: Vlada je zasedala na Brdu pri Kranju. FOTO: Twitter, vlada
Odpri galerijo
Vlada je zasedala na Brdu pri Kranju. FOTO: Twitter, vlada

Na Brdu pri Kranju je potekala redna tedenska seja vlade, ki je, kot pričakovano, za 30 dni podaljšala razglasitev epidemije. O tem, kakšni ukrepi nam bodo krojili življenje med božično-novoletnimi prazniki, ni odločila, je razkril uradni vladni govorec za covid 19 Jelko Kacin in dodal, da taka odločitev tudi ni bila predvidena. »Opravila je vsebinsko razpravo, pogledala epidemiološko sliko, poskušala predvideti, kaj se bo dogajalo takrat in naročila ministrom, naj pripravijo nekatere ukrepe, o katerih bo odločala kasneje,« je še dejal.



Stroka se z ministrom Tomažem Gantarjem na čelu zavzema za zaostritev ukrepov, po 23. decembru naj bi nas čakalo popolno zaprtje države. Kot je namignil minister za notranje zadeve Aleš Hojs, naj bi vlada sledila ukrepom iz Nemčije, ki je sicer prav te dni ustavila javno življenje, strogi ukrepi pa bodo pri njih veljali do 10. januarja. Odprte bi bile tako le živilske trgovine, lekarne in zdravstveni domovi. Po neuradnih informacijah naj bi Hojs predlagal, da med božično-novoletnimi prazniki ne bi veljala policijska ura in naj bi bil odprt prehod med občinami. Kot je dejal Kacin, o načrtu režima za konec meseca niso odločali, o tem bo še nekaj usklajevanj.

NSi proti zaprtju gospodarstva

Jasno je, da bo znova šlo za politično odločitev. Proti zaprtju so se že opredelili v NSi, njen predsednik Matej Tonin je napovedal, da predloga o ustavitvi gospodarstva ne bodo podprli.

Na seji vlade je sodelovala tudi strokovna skupina, o kateri je vodja Bojana Beović najprej povedala, da niti ne obstaja več. A prvo infektologinjo v državi je premier Janša vseeno povabil na posvet.

Premier je pred zasedanjem vlade sklical sestanek koalicijskih partnerjev, ki pa se ga ni udeležil novi predsednik Desusa Karl Erjavec in s tem precej razhudil prvaka SDS. Vlada naj bi na Brdu pri Kranju razpravljala tudi o sedmem protikoronskem zakonu, a do tega ni prišlo, ker, kot je dejal Kacin, »se eden izmed koalicijskih prvakov ni udeležil sestanka«. To je razvidno tudi iz tvita Janše, ki je ob tem s prstom pokazal na predsednika Erjavca. Očita mu neodgovorno ravnanje, ker da je s svojo odsotnostjo s sestanka koalicije pred vlado onemogočil usklajevanje o predlogu. Vlada je osnutek predloga zakona o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije covida 19 sprejela prejšnjo sredo. Kot je tedaj sporočila, bo predlog sedmega protikoronskega zakona dokončno oblikovala na eni od prihodnjih sej.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije