Z VSAKIM PRODANIM LITROM TOLČEJO IZGUBO

Naftni trgovec: Ne izključujemo motenj pri oskrbovanju z gorivom

Od danes za 95-oktanski bencin največ 1,503 evra za liter, za dizel pa 1,541 evra. Naftni trgovec opozarja: »To je manj kot znaša nabavna cena, kar pomeni, da z vsakim prodanim litrom ustvarjamo izgubo. Tako ne izključujemo možnosti, da pride do motenj pri oskrbovanju servisov.«
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Roman Šipić, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Roman Šipić, Delo

Vlada je ob polnoči navzgor omejila maloprodajne cene goriva (95-oktanski bencin stane od danes naprej največ 1,503 evra za liter, dizel pa 1,541 evra), kar bo veljalo naslednjih 30 dni. Po slabi volji potrošnikov je to dobrodošel ukrep, a ne tudi za ponudnike goriva. Tako na nekaterih bencinskih servisih ni več mogoče dobiti posameznega goriva, saj ga umikajo iz prodaje. 

MOL: Ne pokrivamo več niti stroškov poslovanja

Naftni trgovec MOL je popoldne sporočil, da je raven cene, ki je predpisana z uredbo, bistveno pod nabavno ceno goriva, kar pomeni, da z vsakim prodanim litrom ustvarjajo izgubo, ne da bi pokrivali stroške poslovanja, kot so stroški obratovanja servisov. »Izguba v prihodnjih tednih je odvisna predvsem od tega, kako se bodo gibale kotacije naftnih derivatov,« sporoča MOL. 

Največ težav se obeta ob mejah zaradi bencinskih turistov

Pri trgovcu pričakujejo znatno povečanje točenja goriva tujih voznikov, tako transportnega prometa kot tudi fizičnih oseb predvsem ob meji. Posebej skrb vzbujajoč je tovorni promet, saj je v Sloveniji cena goriva zanje daleč najnižja med vsemi sosedami. Tudi Madžarska namreč goriva tovornjakarjem ne prodaja po subvencionirani ceni. »Tako ne izključujemo možnosti, da pride do motenj pri oskrbovanju naših servisov,« pravijo pri MOL.

OMV umika nekatere vrste goriva iz prodaje

Na naša vprašanja o vladnem ukrepu, ali bodo zdaj prodajali z izgubo ali dobičkom, v Petrolu odgovarjajo, da nam bodo odgovorili popoldne, medtem ko so iz OMV sporočili, da iz prodaje umikajo nekatere vrste goriva, ker se jim prodaja ne izplača več: »Dizelsko gorivo MaxxMotion začasno umikamo iz prodaje, saj je prodaja ekonomsko neupravičena.« Še naprej bodo prodajali dizelsko gorivo sprint diesel ter maxxmotion super 95 in super 100. »Prizadevamo si zagotoviti nemoteno oskrbo in zadostiti celotnemu povpraševanju. Neprestano spremljamo odjem na mreži bencinskih servisov, največ povpraševanja pa pričakujemo na obmejnih in tranzitnih servisih, saj je razlika v ceni na liter zelo visoka,« še pravi OMV.

image_alt
Ste rezervoar z gorivom napolnili v ponedeljek? Potem ste naredili napako: to so nove cene

Petrol: Zamude v oskrbni verigi

Petrol je svoj odziv objavil na spletnih straneh Ljubljanske borze, v katerem so zapisali, da si bodo še naprej »prizadevali zagotavljati stabilno oskrbo kupcev z gorivom. Skrbeli pa bomo tudi za vzdržnost poslovanja družbe Petrol, d. d., Ljubljana v korist vseh ostalih deležnikov, tako dobaviteljev kot zaposlenih in lastnikov«. Tudi pri njih zaznavajo povečanje povpraševanja na obmejnih območjih (od sosed ima le Madžarska cenejše gorivo), opažajo pa tudi nekaj zamude v oskrbnih verigah: »Vendar lahko potrdimo, da ima družba za mesec marec potrjene vse načrtovane dobave naftnih derivatov.« Dodali so še, da pri dobavi goriva niso odvisno od Rusije: »V družbi Petrol, d. d., Ljubljana Rusija kot vir dobave v letu 2021 in v prvih dveh mesecih leta 2022 pri srednjih destilatih (dizel in ekstra lahko kurilno olje) predstavlja manj kot sedem odstotkov, motornega bencina pa iz Rusije ne uvažamo.« Na koncu sporočila še pišejo: »V družbi Petrol, d. d., Ljubljana redno spremljamo dogajanje v poslovnem okolju in bomo s potrebnimi ukrepi še naprej delovali za zaščito interesov podjetja.« 

Imate zgodbo za nas? Pišite nam prek spodnjega obrazca.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije