NA DALJAVO ALI V ŠOLO

Vlada bo odločala o prihodnosti otrok in šolarjev

V sredo so nakazali, kam pes taco moli. Skoraj zagotovo je, da še vsaj en teden ostajajo vsi doma.
Fotografija: Kot kaže, bodo otroci še nekaj časa ostali doma. FOTO: Foto: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Kot kaže, bodo otroci še nekaj časa ostali doma. FOTO: Foto: Jure Eržen, Delo

Na današnji seji vlade je pričakovati razpravo o možnosti odpiranja šol in vrtcev. Sredino srečanje premierja Janeza Janše s predstavniki vzgoje in izobraževanje je sicer pokazalo, da vlada in zdravstvena stroka nista najbolj naklonjeni temu, da bi se učenci prve triade v šolo vrnili že prihodnji teden ali da bi se odprli tudi vrtci.

Kot je na sredinem srečanju povedal Janša, je postopno odpiranje vrtcev in šol v največji meri odvisno od epidemiološkega položaja, ki pa se po sprostitvi nekaterih ukrepov med božično-novoletnimi prazniki poslabšuje in bo tako verjetno še vsaj 10 dni.

Jelko Kacin je v sredo zvečer med večurnim zasedanjem vlade v ožji sestavi in strokovne posvetovalne skupine za covid 19 na twitterju že zapisal, da je bil ob 20. uri delež pozitivnih PCR testov v torek 31,72-odstoten. »Tveganje je veliko in raste.«

Janša poziva k potrpežljivosti 


Janša je na srečanju s šolniki tudi opozoril, da bi imelo preveliko sproščanje, ki bi omogočilo več sto tisoč novih stikov na dan po vsej državi, lahko za posledico prevelik razmah okužb, zato bi morali biti vrtci in šole zaprti bistveno dlje. Vse je pozval k potrpežljivosti.
 
Janša priznal: Ne vem, kaj bo jutri vlada odločila glede šol (VIDEO)

Kacin, ki na današnji seji vlade pričakuje široko izmenjavo pogledov tako v šolstvu kot v razmerah v zdravstvu, je po koncu sredinega srečanja predstavnikov vlade in posvetovalne skupine za STA dejal, da se vlada zaveda, da je odpiranje šol ena od prioritet. Za to pa je treba zagotoviti varno okolje tako za zaposlene kot za otroke.

Janša je v sredo dejal, da šol skoraj zagotovo še ne bodo odprli v ponedeljek, saj bi takrat v najboljšem primeru potekalo testiranje zaposlenih. Nakazal je tudi, da obstajajo vmesne možnosti pri odpiranju, med drugim kombinacija šolanja na daljavo in v šoli.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije