(NE)SPROŠČANJE UKREPOV

Janša priznal: Ne vem, kaj bo vlada odločila glede šol (VIDEO)

Reprodukcijsko število R se je ponovno dvignilo nad 1, Krek pa je povedal, kakšen bo moral biti režim v šolah, ko se bodo odprle.
Fotografija: Janez Janša. FOTO: Vlada RS
Odpri galerijo
Janez Janša. FOTO: Vlada RS

Na srečanju predsednika vlade Janeza Janše in ministrice za izobraževanje Simone Kustec s šolniki je direktor Nacionalnega instituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek predstavil stanje v državi.


 
Situacija se poslabšuje. Sprejemi v bolnišnice se bodo v naslednjih dnevih povečali. Reprodukcijsko število R bo šlo gor, prav tako dnevno število okuženih, kar kažejo že današnji podatki. V vseh regijah je R višji od ena, v nobeni regiji se stanje ne izboljšuje. »V januarju nas ne čaka nič lepega,« je povzel Krek in dodal, da bi imeli po projekciji šele maja okoli 40 primerov novih okužb na dan.

Ključni indikatorji. FOTO: NIJZ
Ključni indikatorji. FOTO: NIJZ

Treba bo imeti najbolj strog režim

Ko se odločamo šolo odpreti ali ne, moramo imeti pred očmi to, kakšno je stanje zunaj šole, ki je del te lokalne skupnosti. Zaradi epidemiološkega stanja je ogroženost šole večja. »Če bomo šli odpirat šole, mora biti režim najstrožji (maske, prezračevanje na najmanj 10 minut, manjši razredi, vzpostavitev balončkov, nedruženje v zbornici …). Z javnozdravstvenega vidika je smiselno, da če odpremo šolo, da je dlje časa odprta, ne pa da jih čez teden ali dva ponovno zapiramo,« je dejal Krek.
 
Preberite tudi:

Zabeležili tri neželene učinke po cepljenju: preberite, katere (VIDEO)


 
»Dejstvo je, da imamo epidemiološko stanje slabo, da imamo otroke, starše in šolnike, ki želijo v šolo. Tudi učitelji in vzgojitelji se okužujejo. To niso bolniški staleži za 10 dni, ker imajo nekateri prizadeta pljuča in ostale organe, in bolniški stalež lahko traja npr. tri mesece, oa še potem težko opravljajo svoje delo. Treba je varovati vse, ki delajo v šolo, tudi kuharje in voznike. Le tako je možno imeti šole dlje časa odprte.«

Upa, da bodo kmalu cepili učitelje

Krek je poudaril, da se velikokrat govori, da otroci niso kužni, kar je označil za famo, ki jo je treba hitro pokopati. Upanje imamo, da bo prihajalo vsak teden nekaj cepiva, da bi čim prej cepili tudi učiteljski kader. Upajo, da bodo dobili še druge proizvajalce cepiva in cepili še druge prebivalce. Upajo tudi, da bi učitelji pred vstopom v šolo testirali in bi se pozitivni izločali iz procesa ter šli v samoosamitev. »Lahko ste tihi prenašalec in lahko okužite celo šolo.«

Janša: Prehitro za odpiranje šol

Janša je povedal, da ima tudi sam dva šoloobvezna otroka in ženo zdravnico ter da se morajo tudi pri njem doma usklajevati, da lahko gresta oba v službo. Matematika je jasna, prihajamo v najbolj zaostreno obdobje epidemije, je povzel in dejal, da če bi šole odprli sedaj, bomo imeli šolo na daljavo do aprila ali maja, če se ne bomo držali ukrepov. »Potrebni so skupni napori, sicer bo do konca šolskega leta situacija takšna kot je, zagotovo vsaj do aprila, ko računamo, da bodo cepiva začela delovati.« Sicer pa bi lahko šole odprli konec januarja, vrtce morda že prej, kar pa bo odvisno od epidemiološke slike.

Štrukelj: Vrag je vzel šalo

Predsednik sindikata Sviz Branimir Štrukelj je izrazil začudenje nad takšnim prikazom stanja, češ da se je ves čas govorilo, da bi šole lahko odprli naslednji teden. Hkrati je zavrnil, da bi bili za slabo epidemiološko sliko krivi državljani. Predstavil je jasno stališče Sviza, da bi se morali šole in vrtci odpreti ter zagotovil, da bo osebje sodelovalo po svojih najboljših močeh. »Šole so dva in pol meseca zaprte. Kaj smo naredili v tem času, da bi bilo njihovo odprtje varno, smo namestili prezračevalne naprave, smo kupili pleksipregrade za na katedre, smo kupili enojne mize za učence? Ampak sedaj je verjetno hudič že vzel šalo, smo v zelo zaostrenem stanju in mislimo, da je treba te stvari radikalno spremeniti,« je poudaril in obljubil, da bodo zaposlene spodbujali k hitrim testom in k cepljenju. Stroki in znanosti zaupajo in ji bodo sledili, bistveno manj pa zaupajo vladi. Vlada mora prevzeti odločitev za to, kdaj se bodo šole odprle.

Zaiskrilo se je med Janšo in Štrukljem

Janša je prisotne prosil, naj nastopajo v svojem imenu oziroma imenu organizacije, ki jo zastopajo, ne pa v imenu političnih strank, za katere so kandidirali. Povedal je še, da je bilo po njegovem vedenju veliko sestankov s sindikatom in z ravnatelji, res pa je, da ni bilo skupnega pristopa. Ko je hotel Štrukelj opozoriti na to, kako je učiteljem težko nositi maske in predvajati posnetek ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, ki si je hotel sneti masko, ga je Janša prekinil, da nima besede. Štukelj mu je odvrnil, da je to nekorektno in da gre za manipulacijo, ker so odrezali prispevek, kjer je hotel pokazati Hojsa, da pa je to zanj značilno. 

Tudi Janša meni, da nima smisla odpirati šol za teden ali dva, da bodo potem do aprila zaprte. Vlada bo o tem odločala jutri, si pa želijo slišati tudi mnenja šolnikov, a ne o tem, ali je treba nositi maske ali ne. Glede priprave šol je Janša odvrnil, da so marsikje šole poskrbele za to. »Če sedaj odpremo šole, boste imeli v dveh tednih okužbe, in bomo tvegali naslednje mesece, ko bi bile šole lahko odprte. To izhaja iz podatkov.«

Ravnatelji opozorili na težave

Ravnatelj OŠ Prežihovega Voranca Marjan Gorjup je izpostavil, da je težko spoštovati oziroma izvajati nekatera priporočila NIJZ, kot je npr. razdalja meter in pol med otroci v razredu. Ravnatelj in predsednik Združenja ravnateljev osnovnih in glasbenih šol Gregor Pečan je opozoril na to, da so bile šole prepogosto prepuščene sistemu 'znajdi se, kakor se znaš'. Po njegovem bi bila potrebna omejitev predmetnika, izbirne predmete pa izvajati na daljavo. Izrazil je mnenje, da do sedaj ni bila narejena nobena nepopravljiva škoda, razen morda socializacijske. Opozoril je, da doslej ni bilo niti ene besede o odpiranju glasbenih šol.

Torkovo odprtje šole za otroke s posebnimi potrebami teče dobro, pa meni ministrica. Povedala je, da se je 80 odstotkov učiteljev prostovoljno testiralo, majhen delež je bil pozitivnih. Priznala pa je, da protokol testiranj ni potekal najbolje.

Janša je na koncu povedal, da prejema številna pisma staršev. Nekateri mu pišejo, naj se raje odprejo šole, pa tudi če bo nekaj mrtvih več, drugi starši pa da mu sporočajo, da svojih otrok še ne bodo pošiljali otrok v šole, češ da to ni varno. Dodal je, da iskreno ne ve, kaj bo vlada odločila jutri glede šol. Za nadaljnje korake pa je treba imeti pred seboj zemljevid sproščanja ukrepov, za katerega je poudaril, da je evropski: »Žal nismo med najboljšimi, kar se tiče situacije.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije