SKRB VZBUJAJOČE

Virus ne popušča, Slovenija drvi v rdeče območje

Vlada je sporočila, da maske pri otrocih, mlajših od pet let, niso potrebne.
Fotografija: Vlada za zdaj ne razmišlja o zaostrovanju ukrepov, pravi Jelko Kacin. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Vlada za zdaj ne razmišlja o zaostrovanju ukrepov, pravi Jelko Kacin. FOTO: Leon Vidic, Delo

V sredo so pri nas potrdili rekordnih 78 (sprva so poročali o 79 okuženih, a so eno osebo šteli dvakrat) novih okužb z virusom sars-cov-2 (ob rekordnih 2560 testih), danes pa so sporočili, da je bilo v zadnjem dnevu opravljenih 2489 testov, od tega jih je bilo 77 pozitivnih. Največ novih okužb so potrdili v Ljubljani (18) in Mariboru (10).


V bolnišnicah se je včeraj zdravilo 26 pacientov, kar je manj kot dan prej, ko jih je bolnišnično zdravljenje potrebovalo 33. Na intenzivni negi je pet pacientov, covid 19 pa v Sloveniji ni zahteval novih smrtnih žrtev.



Doslej so pri nas potrdili 3389 okužb z novim koronavirusom, po ocenah pa je trenutno aktivnih 634 primerov. Incidenčna številka okužb v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev se je z včerajšnjih 28 povzpela na okoli 30. Če se bo to nadaljevalo, bi se lahko kmalu znašli v rdečem območju (to je v Sloveniji pri incidenci 40).

Nevarnost zadušitve

Vlada je sporočila, da Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) nošenja maske pri otrocih do vključno petega leta ne priporoča, »ker manjši otroci maske ne znajo pravilno uporabiti, obstaja pa tudi nevarnost zadušitve. Zdravstveni inšpektorji pri nadzoru upoštevajo priporočila NIJZ in v zaprtem javnem prostoru ne zahtevajo nošenja maske pri otrocih do vključno petega leta starosti.« Ob tem je vlada ponovila, da je uporaba mask poleg pravilnega umivanja rok, higiene kašlja in kihanja ter vzdrževanja primerne razdalje pomemben ukrep, s katerim lahko prispevamo k obvladovanju širjenja koronavirusa.
 
Preberite tudi:

Kacin po kriznem sestanku: Zelo nas skrbi​

Virus komaj pod nadzorom, minister Gantar miri: Ni nas treba biti strah



Epidemiološka slika v Sloveniji se zadnje tedne naglo slabša. Potem ko smo imeli sredi poletja veliko število vnosov okužb iz tujine, prednjačila je Hrvaška, pa v zadnjem času narašča število okužb neznanega izvora in lokalnih okužb. Pristojni ob tem ljudi pozivajo, naj sodelujejo z epidemiologi in razkrivajo, s kom so bili v stiku, saj bo le tako mogoče čim hitreje zajeziti širjenje virusa. Skrb vzbujajoče je tudi to, da je virus ponovno vdrl v nekatere domove za starejše občane.



Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije