LENDAVA

Velikan je zgrmel z droga

Smejev klopotec v Lendavskih goricah letos ne bo odganjal ptičev.
Fotografija: Letos ne bo odganjal ptičev. FOTOGRAFIJi: Oste Bakal
Odpri galerijo
Letos ne bo odganjal ptičev. FOTOGRAFIJi: Oste Bakal

LENDAVA – Ko smo pred dnevi praznovali stoletnico pridružitve Prekmurja matični domovini, se je kakšnih 200 ljubiteljev dobre kapljice udeležilo postavitve največjega klopotca na območju Lendave, v vinogradu Vinogradništva Smej iz Hotize. Žal pa je močen veter velikana podrl in je pristal na tleh ves polomljen. Nekateri deli so povsem uničeni, lopatice so bile dolge kar 5,7 metra in jih bo treba znova izdelati. Klopotec zdaj ne bo odganjal ptičev s trte.
Močan veter ga je podrl in uničil.
Močan veter ga je podrl in uničil.

Družina Smej ga je postavila v lani na novo zasajenem vinogradu, že kmalu pa jih je obiskala policija, ki se je odzvala na prijavo občana zaradi glasnega ropotanja zvečer oziroma ponoči. »Zavedam se, da je takšen klopotec glasen, zato sem ga zvezal in mu onemogočil obračanje vetrnic ter ropotanje. Namen klopotca res ni, da bi kogar koli motil,« nam je razložil Borut Smej, a ni mogel skriti razočaranja, saj je bržkone padel prav zaradi tega, ker je bil zvezan. Če ne bi bil, bi se normalno vrtel in mu veter, ki je v noči na sredo močno pihal, najbrž ne bi škodoval.

Čeprav velikan ne bo varoval približno 15.000 trsov laškega rizlinga, chardonnaya, renskega rizlinga, kernerja in rumenega muškata, Borut Smej letos pričakuje vrhunsko letino po kakovosti in količini.
Če ne bi bil zvezan, morda ne bi padel.
Če ne bi bil zvezan, morda ne bi padel.

»Zelo smo zadovoljni z razvojem in zorenjem grozdov, zato verjamem, da bomo zadovoljni s kakovostjo in količino letnika. O postavitvi klopotca pa lahko povem, da gre za tradicijo druženja s prijatelji, ki sem jim hvaležen, da vseskozi dobro sodelujemo in nam vedno pomagajo v vinogradu. Zadnji dve leti na dvig klopotca povabimo vse, ki cenijo vino,« je še dejal mladi gospodar, ki je trte prevzel od očeta, ta pa se je z vinogradništvom in vinarstvom ukvarjal več desetletij, z nasveti pomaga še zdaj. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije