NOVINARSKA KONFERENCA

Testiranje učencev kot pogoj za šolo? Na ministrstvu pojasnjujejo

Marija Magajne je poudarila, da po uspešnem prvem dnevu cepljena niso dobili poročil o stranskih učinkih.
Fotografija: Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne. FOTO: Twitter
Odpri galerijo
Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne. FOTO: Twitter

Včeraj se je v Sloveniji začelo cepljenje proti novemu koronavirusu. Med prvimi so cepivo prejeli starejši, pa tudi najbolj izpostavljeni zdravstveni delavci.

V nedeljo, prvi dan cepljenja, so v UKC Ljubljana cepili 77 zaposlenih, od tega 20 zdravnikov, 48 medicinskih sester, štiri strežnice in pet drugih zaposlenih iz enot za covidne bolnike. Danes so oz. še bodo cepili predvidoma še 60 oseb na infekcijski kliniki in 40 v bolnišnici Petra Držaja v Šiški.


V nedeljo so sicer potrdili 517 okužb s koronavirusom, umrlo pa je 30 covidnih bolnikov. Delež pozitivnih testov tako znaša 26,2 odstotka oz. za 1,1 odstotno točko več kot dan prej. 

Večino odmerkov cepiva iz prve pošiljke so že porabili za cepljenje stanovalcev DSO. V steklenički naj bi bilo sicer več cepiva, kot ga lahko porabijo. Na ministrstvu za zdravje pojasnjujejo, da je odločitev o tem, kaj narediti s presežkom, v rokah proizvajalca.

Na popoldanski konferenci je sodelovala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne.
 

Obvezen test pred vstopom v šolo? 


Med drugim je Magajnetova pojasnila, da se o testiranju učencev kot pogoju za vstop v šolo se ni nikoli razmišljalo. Izpostavila je, da je v okviru zagotavljanja varnega delovnega okolja dana možnost za testiranje vseh zaposlenih, za katere je prepričana, da bodo to dobro sprejeli. »Če se nekdo ne odloči za testiranje iz kakršnih koli razlogov, je stvar delodajalca, da ukrepa glede na predpise s področja zdravja in varnosti pri delu.«

Šolsko ministrstvo je včeraj napovedalo, da je pred vrnitvijo otrok s posebnimi potrebami v šole in zavode predvideno testiranje 4800 otrok in 2700 zaposlenih v teh zavodih na okužbo s koronavirusom. Ministrica Simona Kustec pa je povedala, da preučujejo tudi možnost testiranja za učence prve triade osnovnih šol.


​Uspešno zaključen prvi dan cepljenja, o stranskih učinkih ni poročil 


»Včeraj smo uspešno zaključili prvi dan cepljenja. Cepivo je bilo med oskrbovanci lepo sprejeto, začutili smo veliko optimizma. S terena nam ne poročajo, da bi prišlo pri katerem od cepljenih do neželenih stranskih učinkov,« je povedala državna sekretarka.

Preberite še: Hitri testi tudi za učence? Ministrica za šolstvo odgovarja

»V tednu, ki prihaja, bomo prejeli še 6825 doz cepiva, s temi cepivi pa bomo cepili zdravstvene delavce. Nato prejmemo vsak teden po 16.500 odmerkov.«



 

Veliko zanimanje za množično testiranje


»Zdi se mi smiselno, da množično testiranje spodbujamo, saj vsi večinoma asimptomatsko ujeti pozitivni posamezniki, predstavljajo pomemben faktor pri omejevanju širjenja virusa. Velik uspeh so vsi, ki jih zajemamo v splošni populaciji,« pravi državna sekretarka.

Na spletni strani ministrstva za zdravje so posodobili seznam lokacij, kjer se bo v tem tednu izvajalo hitro testiranje. V Ljubljani bo hitro testiranje omogočeno na Kongresnem trgu in v Vilharjevem podhodu vsak dan do konca tega leta od 9. do 17. ure.





Razložila je, da je bilo včeraj 1664 testiranj s PCR-testi. Potrjeno je bilo 493 novih okužb. Delež pozitivnih PCR-testov je znašal 29,6 %. V soboto je bilo 1880 testiranj in 548 novih okužb (29,1 %). Prav tako je bilo včeraj 312 hitrih antigenskih testov. S hitrimi testi je bilo potrjeno 24 novih okužb (7,7 %). V soboto je bilo 558 hitrih testov, pozitivnih pa 66 (11,8 %).


Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije