OKUŽENI V BOLNIŠNICI

V tožbo, ker se je v bolnišnici okužil s koronavirusom in umrl

Zagrebški klinični center tožijo, ker se je bolnik med hospitalizacijo okužil in kasneje umrl. Se je takšen primer zgodil tudi v Sloveniji?
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Halfpoint, Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Halfpoint, Getty Images, Istockphoto

V letu in pol covidne pandemije smo bili priče številnim tragičnim zgodbam. Sorodniki tistih, ki so boj s covidom 19 izgubili, zdaj iščejo krivce in odgovorne za smrt svojih najbližjih. Hrvaški mediji poročajo, da je v zagrebški klinični center prispela prva tožba, ker se je pokojnik med zdravljenjem v bolnišnici okužil z virusom in zaradi posledic tega tudi umrl. A menda naj ne bi bil to edini primer. Neuradno naj bi jih bilo še vsaj šest, poroča RTL

Do podobnih situacij, ko so se bolniki okužili med hospitalizacijo, je prihajalo tudi drugod po svetu in ne samo pri naših južnih sosedih. V naših dveh največjih bolnišnicah smo preverili, ali so tudi morda prejeli odškodninski zahtevek ali tožbo zaradi okužbe in kasnejše smrti.

»Do zdaj proti UKC Maribor ni bil vložen noben odškodninski zahtevek ali pa tožba v zvezi s tem, da bi se pacient med obiskom bolnišnice okužil s koronavirusom in kasneje zaradi zapletov umrl,« so pojasnili v UKC Maribor. UKC Ljubljana pa odgovarja še krajše: »Takšnega oziroma podobnega odškodninskega zahtevka v UKCL nismo prejeli.«

Covid je sicer v Sloveniji zahteval 4.429 smrtnih žrtev in še vedno močno hromi naša življenja. Tudi pri nas v zadnjem času število okužb znova narašča, kar pred novim začetkom šolskega leta spravlja v obup številne Slovence in Slovenke.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije