IZJAVA

Bolnišnice preobremenjene, v Ljubljano pomoč prihaja iz Izole (VIDEO)

Covid bolnike bo od ponedeljka sprejemala tudi Splošna bolnišnica Slovenj Gradec.
Fotografija: Jemanje brisov za novi koronavirus pred kliničnim centrom. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Jemanje brisov za novi koronavirus pred kliničnim centrom. FOTO: Jože Suhadolnik

Novo rekordno število okuženih in tudi naraščajoč delež pozitivnih testov (7,25 odstotka) kajpak vse bolj obremenjuje zdravstveni sistem. Vse več bolnikov je v bolnišnični oskrbi (86), prav tako na intenzivni terapiji (15). Bolnišnice ob tem dodatno bremenijo tudi okužbe med zaposlenimi, premalo je kadra, prav tako tudi prostora, zlasti na vstopnih točkah v UKC Ljubljana.
 

Preberite tudi: Kacinove napovedi so se uresničile: Lahko smo zaskrbljeni (VIDEO)


V ljubljanski UKC zato prihaja pomoč. »Brez sodelovanja vseh akterjev ne bomo zdržali. Zato nas še posebej veseli današnji obisk kolegov iz SB Izola. Vsi skupaj se zavedamo, da je pripravljenost športne ekipe odvisna od pripravljenosti vsakega igralca posebej in tudi uigranosti ekipe. S predstavniki SB Izola smo dogovarjali, kako bomo drug drugemu priskočili na pomoč, pri eventualnem pomanjkanju kadra pri enem ali drugem. Hkrati intenzivno sodelujemo tudi s SB Nova Gorica, zaposleni so se prišli dodatno izobraževat, po vsej Sloveniji pripravljamo ekipo, ki bo zdržala do konca,« je povedal generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar.

Kot je razkril, se bolnišnici dogovarjata za obojesmerno pomoč, odvisno, kdo bo koga bolj potreboval. V Ljubljani bodo tako sprejemali covid paciente iz izolske bolnišnice, njihovi zaposlenipa bodo prišli na pomoč v primeru preobremenjenosti kadra v Ljubljani. Zaenkrat naj bi v Ljubljano prišlo na pomoč od 5 do 10 medicinskih sester. 

Od ponedeljka tudi v Slovenj Gradec

S ponedeljkom bo bolnike s covidom-19 sprejemala tudi Splošna bolnišnica Slovenj Gradec. Ker pa oskrba teh bolnikov zahteva bistveno več zdravstvenega kadra, bodo v bolnišnici okrnjene ostale dejavnosti, so pojasnili v sporočilu za javnost.

V bolnišnici so v današnjem sporočilu za javnost spomnili, da v zadnjih dneh v regiji hitro narašča število oseb, okuženih z novim koronavirusom, tudi med zdravstvenimi delavci. Ker se kapacitete v bolnišnicah hitro polnijo, bodo s ponedeljkom bolnike s covidom-19 začeli sprejemati tudi v Slovenj Gradcu, kjer bodo za tovrstne bolnike zagotovili 10 oddelčnih postelj.
 

Preberite tudi: Kdo bo skrbel za nas? Zaradi izčrpanosti, stresa in strahu so povsem na koncu​


A to bo vplivalo na ostale dejavnosti bolnišnice, oskrba bolnikov s covidom-19 namreč po njihovih pojasnilih zahteva bistveno več zdravstvenega kadra. Zagotavljajo, da bodo poskušali ohraniti čim večjo dostopnost za vse akutno bolne in za večji del ambulantnih storitev, zato bodo naprej začasno zaprli oddelek za zdravstveno nego, kjer izvajajo neakutno nego in rehabilitacijo. O tem so že obvestili tudi ostale zdravstvene ustanove v regiji ter jim poslali natančnejša navodila.

V slovenjgraški bolnišnici bolnike in svojce prosijo, naj dosledno upoštevajo priporočila, predvsem glede obnašanja v bolnišnici. Ob tem so izpostavili obvezno nošenje mask.

Novo sivo območje

Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana se sicer tudi loteva preurejanja objekta nekdanjega zavoda za varstvo pri delu, ki se nahaja nasproti pediatrične klinike, v t. i. sivo cono za obravnavo bolnikov z novim koronavirusom. Objavljen je javni razpis za gradbena in obrtniška dela, objekt bi lahko bil nared še pred koncem leta.


 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije