OKUŽBE SE ŠIRIJO TUDI V TRGOVINAH

Kacinove napovedi so se uresničile: Lahko smo zaskrbljeni (VIDEO)

Po rekordnem torku smo v četrtek zabeležili novi rekord z okužbami. Dve osebi sta umrli.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic, Delo

Po rekordnem torku, ko smo v Sloveniji zabeležili 203 potrjenih okužb v enem dnevu, so epidemiologi v četrtek zabeležili 238 novih primerov novega koronavirusa, torej največ doslej. Opravili so 3281 testov. Umrla sta dva bolnika s covidom 19. Do zdaj smo v Sloveniji opravili 230.310 testiranj, skupno število okužb je preseglo 6100. Trenutno je aktivnih 1908 okužb. V bolnišnici se jih je zdravilo 86, od tega jih je 15 potrebovalo intenzivno nego. Iz bolnišnice so odpustili osem bolnikov, je vlada sporočila na twitterju. Največ primerov (46) so potrdili v Ljubljani, 12 v Mariboru, 10 v Murski Soboti. Največ potrjenih primerov (51) je v starosti 35 do 44 let. 



Medtem ko smo zadnje tedne poročali o minimalnem vnosu virusa iz tujine, podatki zadnjih dni kažejo, da se ponovno počasi povečuje, je dejal vladni govorec Jelko Kacin. V Sloveniji je bilo z uvozom okužb povezanih šest primerov, v torek dva.


Eva Grilc z Nijz: Največ okužb znotraj družin


Okužbe se žirijo v lokalnih skupnostih, torej v gospodinjstvih, domovih za starostnike, v šolah, zdravstvenih ustanovah in v delovnih organizacijah. Ta teden so se v domovih za starejše pojavila nova žarišča – v Ljubljani, Rakičanu, stanje ostaja še naprej zelo resno tudi v CUDV Črna.

O aktualni epidemiološki situaciji je spregovorila zdravnica Eva Grilc z Nijz, ki je dejala, da je okužba s novim koronavirusom razpršena po vsej Sloveniji. Pri pregledu anket so ugotovili, da se ljudje okužijo v karanteni ali v stiku z okuženim. Kot pravi Grilčeva, pogosto ni jasno, kjer se je oseba okužila, sej pozitivna oseba ni vedela, da je okužena.
Preberite tudi: Bolnišnice preobremenjene, v Ljubljano pomoč prihaja iz Izole (VIDEO)
Med posebnimi žarišči je Grilčeva naštela pričakovano Ljubljano, kjer je več prebivalcev, in kamor hodijo ljudje delat in študirat. Lokacijsko pa se okužbe širijo na osnovnih in srednjih šolah, socialno-varstvenih zavodih, nenazadnje tudi v trgovskih centrov …
 

Kacin: Lahko smo zaskrbljeni


»Indikator, ki epidemiologe skrbi, je delež pozitivnih testov. Lahko smo zaskrbljeni. V zadnjem tednu je ta znašal šest odstotkov, danes že 7,25 odstotka. Povečuje se število hospitaliziranih in pri tem tempu bomo imeli kmalu število hospitaliziranih kot marca, ko je bila epidemija na vrhuncu,« je dejal Kacin.



Epidemiologi se današnje novinarske konference niso mogli udeležiti, je pojasnil Kacin, saj so polno zaposleni. »V tem trenutku so vsi razpoložljivi epidemiologi NIJZ polno angažirani z epidemiološkim poizvedovanjem in poskušajo kar se da hitro najti čim več oseb, ki so bile z okuženimi v stikih.«


Zaposlili bodo 550 ljudi


Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je povedal, da so zadeve v domovih za starejše resne, a jih imajo pod nadzorom. V drugem valu opaža, da so razmere bistveno boljše kot marca, in to predvsem zaradi hitrega odziva, ustrezne varovalne opreme in izobraževanja, v kratkem pa naj bi v varstveno-socialnih zavodih zaposlili še 550 dodanih zaposlenih, nagrajevali pa bodo tudi tiste, ki bodo delali v rdečih conah.



Kacin je v torek dejal, da tudi v petek ne pričakuje bistveno manjšega števila okužb, kar se je z novim rekordom tudi potrdilo. Vseeno pa meni, da je Slovenija, ko gre za epidemiološke razmere, med boljšimi državami v Evropi, saj ni več nobene države, ki bi imela manj kot 10 okuženih na 100.000 prebivalcev. Se pa tudi pri nas položaj slabša.

Visoko število okužb so potrdili tudi na Hrvaškem. Več v članku: Črni dan na Hrvaškem, v nekaj dneh skoraj tisoč novih okužb.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije