DODAJANJE STROŠKOV

Uporabljate Airbnb? Po novem bo vse drugače

Objavljeno 11. julij 2019 16.11 | Posodobljeno 11. julij 2019 22.49 | Piše: STA, A. L.

Večkrat so uporabnike privabili z neko ceno, potem pa so to krepko navili z dodatki.

Arhivska fotografija. FOTO: Roman Šipić, Delo
BRUSELJ, LJUBLJANA – Družba Airbnb je na zahtevo Evropske komisije in organov za varstvo potrošnikov izboljšala način predstavljanja ponudb za kratkoročno oddajo stanovanjskih nepremičnin. Po novem bodo uporabniki pri iskanju nastanitve z izbranimi datumi na strani z rezultati iskanja videli končno ceno, vključno z vsemi obveznimi stroški in pristojbinami.

Med temi stroški in pristojbinami so stroški storitve, čiščenja in lokalne takse.

Kot so sporočili iz Bruslja, je Airbnb storitve tako uskladil s potrošniškim pravom EU. Spletna platforma zdaj jasno razlikuje tudi med tem, ali ponudbo za nastanitev oglašuje zasebni gostitelj ali podjetje, so zapisali.
 

Reševanje sporov


Poleg tega ponudnik na svoji spletni strani zagotavlja lahko dostopno povezavo do platforme za spletno reševanje sporov. Airbnb je spremenil tudi pogoje uporabe, ki zdaj jasno določajo, da lahko uporabniki vložijo tožbo proti Airbnb pri sodišču države, v kateri imajo stalno prebivališče. Pogoji uporabe tudi spoštujejo osnovne zakonske pravice uporabnikov, da tožijo gostitelja v primeru osebne ali druge škode.

Pogoji uporabe določajo še, da Airbnb ne sme enostransko spreminjati pogojev poslovanja, ne da bi uporabnike o tem vnaprej jasno obvestil in ne da bi jim pri tem dal možnost odstopa od pogodbe.
 

Dobiš, kar vidiš


»Ko bodo evropske državljanke in državljani letos rezervirali poletno počitniško nastanitev, bodo dobili točno to, kar vidijo,« je dejala komisarka za pravosodje, potrošnike in enakost spolov Vera Jourova in dodala, da bodo potrošniki lahko hitro in preprosto primerjali ter rezervirali hotele ali nastanitev prek spleta.

»Lahko se bodo zanesli na to, da je cena, ki jo vidijo na strani z rezultati iskanja, tista, ki jo bodo plačali. Zelo sem zadovoljna, da je bil Airbnb pripravljen sodelovati z Evropsko komisijo in nacionalnimi organi za varstvo potrošnikov pri izboljšanju svojega delovanja. Pričakujem, da bodo podobno storile tudi druge platforme,« Jourovo v sporočilu za javnost še povzema komisija.
Deli s prijatelji