NMP

Ukinjajo urgentno pomoč: to je neuradni seznam krajev

Objavljamo neuradni seznam krajev, ki naj bi prihodnjo pomlad ostali brez dežurnega zdravnika in nujne medicinske pomoči.
Fotografija: Velikokrat odločajo sekunde. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Velikokrat odločajo sekunde. FOTO: Voranc Vogel

V javnost je pricurljal predlog reorganizacije Nujne medicinske pomoči (NMP) po Sloveniji, kot ga predvideva delovna skupina pod vodstvom predstojnika mariborskega urgentnega centra Gregorja Prosena. V začetku novembra so ga že poslali ministru za zdravje Danijelu Bešiču Loredanu, v njem pa ugotavljajo, da je trenutna mreža NMP zaradi pomanjkanja družinskih in urgentnih zdravnikov nevzdržna. Po predlogu, ki najbolj razburja zdravstvene delavce in ljudi, bi bistveno zmanjšali število mest NMP po Sloveniji, zaradi česar bi številni kraji ostali brez dežurnega zdravnika.

Na to nas je v e-pismu opozorila bralka, zaposlena v eni izmed enot NMP, in z nami delila seznam krajev, ki bi, če bo predlog sprejet, ostali brez nujne medicinske pomoči. To so: Bled, Bohinj, Cerknica, Dravograd, Gornja Radgona, Hrastnik, Kamnik, Kozje, Kranjska Gora, Krško, Laško, Lenart, Ljutomer, Logatec, Metlika, Nazarje, Ormož, Radeče, Radovljica, Ravne na Koroškem, Ribnica, Rogaška Slatina, Slovenske Konjice, Šentjur, Trebnje, Tržič, Zagorje in Žalec. Kot rečeno, je seznam neuraden.

Ob srčnem zastoju odločajo minute

Na nekaterih območjih so že zdaj precej oddaljeni od najbližje enote NPM, če bi bila oddaljenost še večja, bi to pomenilo veliko slabše možnosti za zdravstveno oskrbo.

Predvidena rešitev iz dokumenta delovne skupine na ministrstvu za zdravje
Predvidena rešitev iz dokumenta delovne skupine na ministrstvu za zdravje

»Če bodo poklicali številko 112, bodo sicer oskrbljeni, vendar bo prišla ekipa NMP iz bolj oddaljenega kraja, kjer bo po novem sistemu vzpostavljen urgentni center (UC) ali satelitski urgentni center (SUC). Pomoč bo tako prišla pozneje, kar seveda vodi v bistveno slabše rezultate zdravljenja ali v resnično nujnih primerih (npr. srčni zastoj, pri katerem vsaka minuta, ko bolnik ne prejme primerne oskrbe, zmanjša možnost preživetja za 10 odstotkov) celo do razlike med preživetjem in smrtjo,« opozarja bralka in še, da to »poleg daljšega čakanja v primeru poslabšanega zdravstvenega stanja ljudi pomeni še, da se bodo z izgubo dežurnega zdravnika pacienti v času dežurstva morali na pregled tudi pri drugih manj nujnih stanjih (angina, bolečina v prsnem košu, pljučnica ipd.) namesto v lokalni zdravstveni dom peljati v oddaljeni UC ali SUC, kjer bo edino mesto 24-urne oskrbe. Seveda se bo kot posledica ukinitve številnih dežurnih mest gneča na že obstoječih urgencah še dodatno povečala, pacienti bodo čakali na obravnavo še dlje kot do zdaj.«

Na ministrstvu za zdravje so potrdili le, da pripravljajo reorganizacijo NMP, podrobnosti pa niso želeli razkriti: »Ker je reorganizacija še v fazi usklajevanja, je v tem trenutku preuranjeno govoriti o kakršnih koli spremembah. Javnost bo o vsem obveščena pravočasno.«

Borili se bodo s pravnimi sredstvi

So pa medtem dokument pridobili na STA in razkrili, kaj vse si želijo spremeniti. Predlagajo, da bi bilo v sistem NMP vključenih 12 urgentnih centrov in 20 satelitskih urgentnih centrov. To je skupaj 32 centrov, zdajšnja mreža pa ima 50 dežurnih mest, ki delujejo vse dni v tednu tudi ponoči in med vikendi.

V vseh zdravstvenih domovih predlagajo organizirane akutne ambulante za nujna in neodložljiva stanja, ob urgentnih primerih v zdravstvenem domu bi nujno zdravniško pomoč posamezniku nudila medicinska sestra in zdravnik iz te ambulante vse do prihoda reševalnega vozila. Odprte bi bile ob delavnikih od 7. do 20. ure.

V urgentnih in satelitskih urgentnih centrih bi takšne ambulante delovale neprekinjeno, torej tudi ponoči in ob koncih tedna. Zdajšnje dežurne ambulante bi bile v zdravstvenih domovih, ki ne bi postali sateliti, ponoči torej ukinjene. Ljudje iz krajev, kjer zdravstveni dom ne bi postal satelit, bi morali od 20. do 7. ure v primeru potrebe po obisku dežurne ambulante obiskati satelitski urgentni center ali urgentni center v drugem kraju.

Te in druge spremembe, ki jih predvideva za zdaj še neuradni predlog, bi začele veljati spomladi 2023, če bodo do takrat dosegli soglasja z vsemi udeleženci. V Kamniku so že napovedali uporabo vseh pravnih sredstev proti uveljavitvi reforme, če bi bila sprejeta v taki obliki. Takim spremembam nasprotujejo tudi v Slovenskih Konjicah, iz Kočevja pa opozarjajo na pomanjkljivosti predloga. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije