VKLJUČNO Z LETALSKIM PREVOZOM

UKC Maribor odgovarja: Za Jakoba smo odobrili zdravljenje v ZDA

Objavljeno 11. maj 2020 16.29 | Posodobljeno 11. maj 2020 19.24 | Piše: Ma. M.

Mati dečka zdravnikom ni predložila dodatne predhodne zdravstvene dokumentacije.

Jakob Zupan FOTO: Jakob Zupan
Jakob Zupan se je rodil brez kolka, prav tako mu ne raste zgornji del stegnenice. Leta 2016 ga je v ZDA operiral dr. Paley, prav v tem mesecu pa bi moral znova odpotovati tja na novo operacijo, a je bila zaradi epidemije koronavirusne bolezni 19 prestavljena.

Kot smo poročali, ima Jakob težave z zdrsem ploščice v kolku, njegova družina je sprva mislila, da bo zaradi težav operiran v UKC Maribor, a do tega ni prišlo. Njegova mama Anita Zupan je na facebooku zapisala: »Jakob ni operiran v Sloveniji, ker se je ortoped odločil, da mora iti do zdravnika, ki ga je operiral.«
Odgovor UKC Maribor
Dne, 8. 5. 2020 smo na spletnem portalu www.slovenskenovice.si zasledili članek avtorja P. Pa. z naslovom »Kot v nočni mori: dečka v Sloveniji ne upajo operirati«. Ker je v prispevku predstavljena le ena plat zgodbe, v nadaljevanju podajamo kronološki potek dogodkov in obrazložitev, ki so jo podali v Urgentnem centru in Oddelku za ortopedijo, UKC Maribor (nelektorirano):
 
Deček je bil k nam napoten s strani izbranega pediatra in je bil po obravnavi na vstopni točki v Urgentnem centru UKC Maribor obravnavan v roku 10 minut. Dečkova mati pri pregledu ni predložila dodatne predhodne zdravstvene dokumentacije operativnih posegov, ki so bili opravljeni v preteklosti. S strani obravnavanega zdravnika je bilo predlagano rentgensko slikanje in ponujeno pridobljeno slikovno gradivo na CD nosilcu – mati je slednje zavrnila in RTG slike fotografirala z mobilnim telefonom. Materi je bilo svetovano konzultacija z operaterjem v tujini in nato po njegovi presoji morebiten kontrolni pregled v naši ustanovi. Mati se je s predlogom strinjala. Naslednji dan se je mati oglasila v ortopedski ambulanti. Pri pregledu ortopeda dečkova mama ni predložila nobene dodatne zdravstvene dokumentacije s strani kolegov iz tujine. Povedala je, da bo otrok v kratkem nadaljeval kirurško zdravljenje v tujini. Glede na trenutno klinično stanje je bilo ocenjeno, da poseg ni nujen predvsem glede na dejstvo, da bo otrok v kratkem operiran s strani kolegov v tujini – dve anesteziji in dva kirurška posega v kratkem času nista smiselna in sta za otroka lahko potencialno tudi škodljiva. V kolikor bi se klinično stanje spremenilo, oziroma v kolikor bi se poseg s strani kolegov v tujini za dalj časa prestavil (izvedeli smo iz medijev – kolegi iz tujine Oddelka za ortopedijo niso kontaktirali), lahko poseg po posvetu s kolegi iz tujine opravimo v UKC Maribor. Mati dečka se je s predvidenim potekom zdravljenja strinjala. Sicer pa smo iz Oddelka za ortopedijo pred časom že podali pozitivno mnenje za odobritev celotnega nadaljnjega zdravljenja, vključno z urgentnim letalskim prevozom v ZDA, kljub epidemiji. Tako med pregledom v Urgentnem centru, kakor kasneje pri ortopedu nismo zaznali kakršnegakoli nezadovoljstva obravnavanega dečka in njegove matere, zato nas čudijo zapisi, ki so se pojavili v medijih. 
Deli s prijatelji