POSVETOVALNI REFERENDUM

Uf, ta poslanec čisto znorel: »Pa kdo je tu nor?« (VIDEO)

Poslanci NSi so v parlamentarno proceduro vložili predlog za razpis posvetovalnega referenduma o predlogu zakona o uresničevanju kulturnih pravic pripadnikov narodnih skupnosti narodov nekdanje SFRJ. Menijo, da zakon ni potreben in je škodljiv.
Fotografija: Aleksander Reberšek. FOTO: Facebook, Nsi
Odpri galerijo
Aleksander Reberšek. FOTO: Facebook, Nsi

Predlog zakona o uresničevanju kulturnih pravic pripadnikov narodnih skupnostih narodov nekdanje SFRJ in vložena koalicijska dopolnila ne določajo, da se bodo morali učitelji učiti jezikov teh pripadnikov, je na seji DZ danes dejal minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda. Predlog predvideva nadaljevanje obstoječe prakse, je zatrdil.

image_alt
Ste videli, kaj je Janšev poslanec zabrusil Golobu (VIDEO)?

image_alt
»Zdaj bomo albanske, bosanske, srbske in druge otroke spodbujali, da utrdijo znanje svojega jezika. Narobe svet!«

Je bil pa na to temo do predsednika vlade Roberta Goloba zelo oster poslanec NSi Aleksander Reberšek. »Predlagate zakon, da bi se v slovenskih šolah tuji otroci učili albansko in srbsko, namesto, da bi se dodatno učili slovenščine. Pa kdo je tu nor?«

Pobudo za razpis posvetovalnega referenduma podpirajo tudi v SDS

Sicer pa so danes poslanci NSi v parlamentarno proceduro vložili predlog za razpis posvetovalnega referenduma o predlogu zakona o uresničevanju kulturnih pravic pripadnikov narodnih skupnosti narodov nekdanje SFRJ. Menijo, da zakon ni potreben in je škodljiv.

Predlog zakona o uresničevanju kulturnih pravic pripadnikov narodnih skupnosti narodov nekdanje SFRJ je v parlamentarno proceduro vložila koalicija s prvopodpisanima Matejem Tašnerjem Vatovcem (Levica) in Sandro Gazinkovski (Svoboda).

image_alt
»Kva je levičarski ritolizniki? Me prav zanima, kako boste prevedli vaše inštrukcije o lizanju …« (VIDEO)

Z njim med drugim predlagajo, da se bo financiranje oz. sofinanciranje kulturnih projektov in programov pripadnikov narodnih skupnosti narodov nekdanje SFRJ preko javnih pozivov oz. javnih razpisov preneslo z javnega sklada za kulturne dejavnosti na ministrstvo za kulturo. Predlog predvideva tudi, da bo svet vlade za vprašanja narodnih skupnosti pripadnikov narodov nekdanje SFRJ dobil status stalnega vladnega posvetovalnega telesa, ki mu bo predsedoval minister za kulturo. 

Pobudo za razpis posvetovalnega referenduma podpirajo tudi v SDS, je pojasnil poslanec SDS Branko Grims. Poslanska skupina SDS je danes ob začetku rednega zasedanja DZ, na katerega je uvrščen tudi omenjeni zakonski predlog, tudi predlagala, da bi predlog umaknili z dnevnega reda seje, kar so podprli tudi v NSi. Večina pa je glasovala proti.

image_alt
Alkohol in droge v parlamentu: poslanec NSi jih je razkrinkal (VIDEO)

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije