ANALIZA REZULTATOV

Tonin: »To je začetek konca Golobove vlade,« Sajovic: »Leva sredina je zbrala več glasov kot desna sredina«

Po nedeljskih evropskih volitvah so prve analize doseženih rezultatov opravili v strankah opozicije.
Fotografija: Matej Tonin in Borut Sajovic. FOTO: S. N.
Odpri galerijo
Matej Tonin in Borut Sajovic. FOTO: S. N.

Po nedeljskih evropskih volitvah so prve analize doseženih rezultatov opravili v strankah opozicije. Zasedala sta izvršilna odbora SDS in NSi, v obeh strankah pa ocenjujejo, da so z izidi evropskih volitev lahko zadovoljni. V SDS, ki je s 30,64 odstotka dobljenih glasov oz. štirimi osvojenimi poslanskimi mandati na nedeljskih evropskih volitvah slavila, ocenjujejo, da so z rezultatom lahko zadovoljni.

image_alt
DVK: Na enem od volišč dve ponarejeni glasovnici, na drugem ena preveč

Prve povolilne vtise so v ponedeljek zvečer pretresali tudi v NSi. »Prevladalo je zadovoljstvo, da smo ohranili status evropske parlamentarne stranke,« so za STA zapisali v NSi, ki je s 7,66 odstotka glasov osvojila en poslanski mandat. Dosežen rezultat po besedah predsednika NSi Matej Tonina kaže, da je stranka očitno v okoliščinah, ko so »konstantno napadani« tako s strani opozicijske SDS kot največje vladne stranke Gibanja Svoboda, razvila odpornost.

image_alt
Neveljavnih 4,4 odstotka glasovnic, Janša brani člane volilnih odborov

Glede rezultatov evropskih volitev v Sloveniji je Tonin še ocenil, da številke jasno kažejo, da je zmagala desna sredina. »Ljudje si želijo tudi drugačne politike v Evropi in mislim, da je bil to jasen signal, da si želijo drugačne situacije tudi doma. To je na neki način začetek konca Golobove vlade,« voljo volivcev vidi Tonin. Po njegovem mnenju bi bile na mestu predčasne volitve.

Matej Tonin. FOTO: Voranc Vogel
Matej Tonin. FOTO: Voranc Vogel

Sajovic zadovoljen z rezultatom Svobode na volitvah

Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic je z mobilizacijo volivcev, aktivnostmi stranke in rezultatom Svobode na evropskih volitvah zadovoljen. Po sestanku s poslansko skupino je v izjavi za medije še pohvalil delo Državno volilne komisije (DVK) in se ji zahvalil. 

Povedal je, da ga dva poslanska mandata Svobode v Evropskem parlamentu ne skrbita, imajo pa v stranki voljo in energijo, da svoje delo nadgradijo. »Resnica je, da je leva sredina na volitvah zbrala več posameznih glasov Slovenk in Slovencev kot desna sredina, ki je osvojila več mandatov,« je zatrdil.

Borut Sajovic. FOTO: Jože Suhadolnik
Borut Sajovic. FOTO: Jože Suhadolnik

Omenil je, da je podpora volivcev stranki jasna in spodbudna v primerjavi z javnomnenjsko podporo stranki pred pol leta. »Zmagali smo štiri pomembne referendume, do katerih so bila mnenja tistih, ki marsikaj analizirajo, zelo, zelo drugačna in ne najbolj podporna. Verjamemo, da ljudje najbolje vedo, da imajo prav,« je dejal.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije