EVROPSKE VOLITVE

DVK: Na enem od volišč dve ponarejeni glasovnici, na drugem ena preveč

Sicer zavračajo očitke, da bilo štetje glasovnic z nedeljskih evropskih volitev in posvetovalnih referendumov prepočasno.
Fotografija: FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
FOTO: Matej Družnik

Državna volilna komisija (DVK) zavrača očitke, da je bilo štetje glasovnic z nedeljskih evropskih volitev in posvetovalnih referendumov prepočasno, prav tako na evropskih volitvah ni bilo oddano rekordno število neveljavnih glasovnic. So pa so na enem od volišč našli dve ponarejeni glasovnici, na drugem pa je bila oddana ena glasovnica preveč.

image_alt
Škandal na enem izmed slovenskih volišč? »Vse se da, če imaš očeta v komisiji«

Po nedeljskem glasovanju na evropskih volitvah in posvetovalnih referendumih so se v javnosti pojavili očitki o počasnem štetju glasovnic, saj so bili izidi javno objavljeni dokaj pozno. Predsednik DVK Peter Golob je znova poudaril, da pri nedeljskem glasovanju ni šlo za ene, pač pa pet odločanj. Spomnil je, da so morali volilni odbori pregledali 3,5 milijona glasovnic, ob tem pa na evropskih volitvah upoštevati še preferenčne glasove.

Sicer na DVK zavračajo očitke, da bilo štetje glasovnic z nedeljskih evropskih volitev in posvetovalnih referendumov prepočasno. FOTO: Matej Družnik
Sicer na DVK zavračajo očitke, da bilo štetje glasovnic z nedeljskih evropskih volitev in posvetovalnih referendumov prepočasno. FOTO: Matej Družnik

Spomnil je, da je bilo na zadnjih parlamentarnih volitvah v treh urah po glasovanju preštetih 80 odstotkov glasov, pa je šlo le za eno glasovanje brez upoštevanja preferenčnih glasov. Tokrat pa je bilo ob 23. uri ob petih glasovanjih preštetih 50 odstotkov glasovnic. Zato je zavrnil vse obtožbe in kritike na račun volilnih organov, ki so po njegovih besedah svoje delo opravili odlično. »Volilni odbori so začenjali z delom okrog šestih zjutraj, nekateri končali ob štirih zjutraj naslednji dan, in to za zelo nizko plačilo,« je še poudaril.

image_alt
Neveljavnih 4,4 odstotka glasovnic, Janša brani člane volilnih odborov

Na tokratnih evropskih volitvah je v oči bodlo tudi veliko število neveljavnih glasovnic na evropskih volitvah, saj je bilo takih več kot 30.000 oziroma 4,4 odstotka vseh. A po Golobovih besedah ne drži, da je bilo to največje število neveljavnih glasovnic doslej. Na evropskih volitvah leta 2004 je bilo namreč takšnih 5,6 odstotka, leta 2014 pa 4,2 odstotka. »Govoriti o tem, da je število neveljavnih glasovnic enormno poraslo, sploh ne drži,« je še dejal.

Na enem izmed volišč našli dve ponarejeni glasovnici

Direktor službe DVK Igor Zorčič je dodal, da je pri nekaterih okrajnih volilnih komisijah preverjal, kaj so ugotovili pri preverjanju neveljavnih glasovnic. Odgovori so bili po njegovih besedah različni: »Pri nekaterih so bili obkroženi številni kandidati z različnih list, pri nekaterih so narisane razne ilustracije, prečrtane glasovnice, prazne glasovnice ...«. Tako po njegovih besedah ni mogoče trditi, da volivci ne bi razumeli navodil, kako izpolniti glasovnico. Člani DVK pa so še ugotavljali, da je morda večje število volivcev na volišča prišlo le zaradi referendumskega glasovanja, za evropske volitve pa so oddali neveljavno glasovnico.

image_alt
Kdo so zmagovalci in poraženci preferenčnih glasov? Grims jih je prejel manj kot Stevanović, a ga vseeno čaka mesto v Bruslju

Zorčič je člane DVK danes tudi obvestil, da so na enem izmed volišč našli dve ponarejeni glasovnici. Volilni odbor je po njegovih besedah to ugotovil zelo hitro in glasovnici izločil, zoper neznanega storilca pa bodo podali kazensko ovadbo. Na enem od volišč pa je bila v volilni skrinjici ena glasovnica več, kot je bilo volivcev.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije