PO ŠTEVILKAH V RUMENEM

Znano, kdaj naj bi Slovenci zaživeli (skoraj) normalno (VIDEO)

Po trenutnih projekcijah bi v zeleno fazo lahko prešli v začetku poletja.
Fotografija: FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Uroš Hočevar, Delo

Ponedeljkovi podatki so spodbudni, prav tako podatki sedemdnevnega povprečja. V 6642 PCR-testih so potrdili 491 primerov okužbe z novim koronavirusom (13,5 odstotka, dan prej 11,2). Po podatkih sledilnika za covid 19, ki jih ta pridobiva od NIJZ, so včeraj opravili še 43.620 hitrih antigenskih testov. V državi je trenutno 8632 primerov okužbe.

V ponedeljek so umrle še tri osebe s covidom 19. V bolnišnicah se je zdravilo 477 covidnih 19 pacientov, od tega 131 na intenzivni negi. Sedemdnevno povprečje okužb je 549.



To pomeni, da smo po obeh kriterijih (številu oseb v bolnišnicah in sedemdnevnem povprečju okužb) v rumenem območju po semaforju, ki ga je določila vlada (oba kriterija sta pod 600). O morebitnem sproščanju, ki naj bi ga prinesla rumena faza, bo vlada predvidoma odločala v sredo na seji.



Kljub temu da je slovensko sedemdnevno povprečje za rumeno fazo, pa so razlike med regijami velike. Najslabša je primorsko-notranjska (med rdečo in oranžno fazo), ki ima dvakrat slabše podatke kot obalno-kraška regija (rumena faza), ki ima najboljšo epidemiološko sliko.


Kako cepljenje poteka v ZD Domžale?


Direktorica ZD Domžale Renata Rajapakse je dejala, da so si zadali cilj, da bi cepili vsaj 60 odstotkov občanov (pokrivajo pet občin). Za to so se nekoliko reorganizirali, vzpostavili telefonsko številko, elektronski naslov, v tem centru dela 20 ljudi in telefonske linije menda pregorevajo. Osebno pokličejo vsakogar, ki ga naročijo, da mu pojasnijo vse podrobnosti. Hkrati imajo narejen rezervni seznam naročenih v primeru, da kdo ne pride na cepljenje. Doslej se jim še ni zgodilo, da bi cepivo zavrgli.

V cepilnem centru v športnem parku Domžale so s pomočjo civilne zaščite postavili dva šotora s šestimi cepilnimi mesti. Cepljenje izvajajo med tednom in sobotah in tudi na domu, če so osebe nepokretne. V eni uri cepijo 240 oseb (ta teden jih bodo predvidoma 4000). Od začetka cepljenja 27. decembra 2020 so opravili 18.000 cepljenj, z enim odmerkom 12.000 oseb oziroma 20 odstotkov prebivalca, z dvema odmerkoma skoraj 13 odstotkov občanov. Cilj je 40.000 oseb oziroma 60 odstotkov prebivalcev. »Cepljenje je pot, da lahko začnemo normalno delati, kot smo pred epidemijo.«

Cepiti so začeli tudi že mlajše od 50 let, a drži, da se srečujejo z zadržki vabljenih oseb, da bi se cepili s cepivom AstraZenece, kar upoštevajo. Če se oseba ne cepi s tem cepivom, se mora strinjati, da počaka na vrsto za drugo cepivo. Nekaj cepiva AstraZenece so še naročili. Na seznamu za cepljenje imajo trenutno 5000 oseb, ta teden jih nameravajo cepiti okoli 4000, če se bodo cepljenja vsi udeležili.


Razmere v Evropi


Irena Grmek Košnik, epidemiologinja iz območne enote NIJZ v Kranju je predstavila razmere po svetu, Evropi in Sloveniji. V ZDA so zabeležili 64 milijonov okužb z novim koronavirusom, v Evropi 53 milijonov, a številni kazalniki kažejo, da se razmere v zadnjih štirih tednih postopoma izboljšujejo. Na Irskem v Latviji in Litvi okužbe še naraščajo, v 25 evropskih državah pa so trendi stabilni ali padajoči. 



Po številu opravljenih testov na 100.000 prebivalcev je na vrhu Danska, sledijo Ciper, Avstrija, Češka in Slovenija. V Hrvaški in Litvi se trend smrtnosti še vedno povečuje, medtem ko v preostalih 23 evropskih državah pada.

V Sloveniji večina regij ostaja v rumeni oziroma oranžni fazi. Nekatere občine so oranžne in rumen, nekatere ostajajo rdeče. Najpomembnejši vir okužb ostaja lokalni vir. Znova je pozvala tudi k cepljenju in k spoštovanju ukrepov za zajezitev širjenja okužb.


Predlagali rahljanje ukrepov


Grmek Košnikova je na novinarsko vprašanje potrdila, da je imela strokovna skupina v ponedeljek sestanek in da so predlagali rahljanje ukrepov, a o podrobnostih ni želela govoriti, saj da bo več znano jutri po vladi.


Cizelj: Zaprtje države je uspelo, v zeleno v začetku poletja


Leon Cizelj z Instituta Jožef Stefan je potrdil, da smo v rumeni fazi. »Če ne bi šli v zaprtje 1. aprila, bi imeli v bolnišnicah preko 1000 ljudi. Danes jih imamo manj kot 500. Brez tega bi v rumeno fazo prišli šele sredi junija. Pričakujemo, da bomo v naslednjih tednih padali, vendar je to odvisno od samozaščitnega obnašanja in hitrosti cepljenja. 1. aprila smo bili z reprodukcijskim številom pri 1,2, z zaprtjem je padlo na 1, danes je 0,85. Vmes je naraščala angleška različica virusa, ki je agresivnejša. V tem času smo naredili veliko. V zadnjih 14 dneh so nam pomagale tudi počitnice, ko ni bilo veliko stikov.«

Cizelj je napovedal, da bi zeleno fazo lahko dosegli v začetku poletja, če bi se trenutni trend padanja okužb nadaljeval.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije