UKINITEV

To so prvi odzivi na odločitev Goloba in Bešič Loredana: nekateri jima bodo všeč, večina pa ne

Preberite, kaj si o predlogu novele za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja Gibanja Svoboda mislijo v opoziciji, Inštitutu 8. marec in generalna direktorica Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.
Fotografija: Robert Golob in Danijel Bešič Loredan. FOTO: Leon Vidic/delo
Odpri galerijo
Robert Golob in Danijel Bešič Loredan. FOTO: Leon Vidic/delo

V Inštitutu 8. marec ocenjujejo, da je poslanska skupina Svoboda z vložitvijo predloga novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju v parlamentarni postopek storila pomemben korak k postopnemu ukinjanju dopolnilnega zavarovanja. Ob tem opozarjajo, da ne sme ostati pri prvem koraku, ampak pričakujejo ukinitev na pravičen način.

image_alt
Ukinitev dopolnilnega zavarovanja: koliko in kako bomo plačevali po novem (VIDEO)

Poslanska skupina Svoboda je namreč v DZ vložila novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju, s katero želijo ukiniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje in ga prenesti v obvezno zdravstveno zavarovanje v obliki plačil obveznega zdravstvenega prispevka v enotnem fiksnem znesku, v višini 35 evrov.

Po oceni Inštituta 8. marec je korak smiseln, ker preprečuje dvig dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja za 30 odstotkov. »Korak je dober, ker odstrani 60 milijonov evrov kapitalskih interesov zavarovalnic,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Generalna direktorica ZZZS: Odločitev o prenosu dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja na ZZZS je politična

Generalna direktorica Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Tatjana Mlakar je dejala, da je odločitev o prenosu dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja na ZZZS politična, vsebine pa ne more komentirati, dokler ne prebere novele.  Mlakarjeva tudi ni želela odgovoriti na vprašanje, ali bo ZZZS lahko ohranila premijo v višini 35 evrov, kot jo določa novela. Iz ZZZS pa so za STA sporočili, da še ne morejo podati mnenja, ker predlog zakona še ni javno objavljen in še ni znana časovnica za njegovo obravnavo.

Opozicija: gre za »zganjanje cenenega piarja«

V opoziciji ocenjujejo, da predlog novele za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ne bo prinesel bolj dostopnega javnega zdravstva. V SDS vladni koaliciji ob tem očitajo »zganjanje cenenega piarja« in »votlost« predlaganih ukrepov, v NSi pa menijo, da gre le za prelaganje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja »iz levega v desni žep«.

Zvone Černač. FOTO: Mavric Pivk/delo 
Zvone Černač. FOTO: Mavric Pivk/delo 

»Zmedeni ukrepi, nejasne prioritete, napoved številnih reform, nobena od teh pa ne gre v pravo smer,« je predlog Svobode ocenil poslanec SDS Zvone Černač. Tudi ukrepi, ki jih je na področju zdravstva do sedaj predstavila vladna koalicija, so po njegovih besedah »votlo drevo«.

Ob tem je spomnil na besede premierja Roberta Goloba, ki je po koalicijskem vrhu na temo zdravstva v začetku leta napovedal, da se bodo zdravstvene reforme lotili v središčni točki, pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). »Do zdaj nismo videli še nobenega zakona, ki bi urejal preoblikovanje ZZZS, niti kakšnega drugega zakonskega predloga, ki bi ljudem olajšal dostop do zdravstvenih storitev, skrajšal čakalne vrste, preprečil kaos, ki nastaja pri izbiri osebnega zdravnika,« je Černač očital vladajoči koaliciji. V opozicijski SDS tako menijo, da si vladajoči želijo s predlagano novelo kupiti mir, zakonski predlog pa da so vložili v DZ v luči napovedi Inštituta 1. oktober pod vodstvom Pavla Ruparja, sicer nekdanjega poslanca SDS, o vložitvi lastnega predloga zakona o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

V NSi ocenjujejo, da predlagane spremembe ne ukinjajo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ampak ga zgolj preoblikujejo. »Iz tega, da smo zdaj dopolnilno zdravstveno zavarovanje plačevali po položnicah ali preko trajnika, ga bodo zdaj prenesli na to, da bo ta del avtomatsko odveden že od plače,« je danes dejala poslanka NSi Iva Dimic.

Glas ljudstva: predlog ne naslavlja trenutnih nepravičnosti

V civilni iniciativi Glas ljudstva jih veseli, da je vlada z vloženim predlogom novele, ki bi preoblikoval dopolnilno zdravstveno zavarovanje, deloma slišala njihove pozive. Opozarjajo pa, da trenutni predlog ne naslavlja nepravičnosti trenutne ureditve. Pričakujejo tudi vabilo k javni razpravi in sodelovanju pri podrobnejšem oblikovanju novele. 

V iniciativi Glas ljudstva jih veseli, da je vlada deloma slišala njihove pozive in predloge, da se ukine dopolnilno zavarovanje in »preneha polniti žepe zavarovalnic z našimi sredstvi za javno zdravstvo«.

Ob tem opozarjajo, da predlagana novela v trenutni obliki ne naslavlja osnovne nepravičnosti sedanje ureditve, v kateri enak prispevek za vse bistveno bolj obremenjuje tiste z nižjimi prihodki. Za odpravo te nepravičnosti so, kot so spomnili, v iniciativi pripravili predloga novel zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter zakona o prispevkih za socialno varnost, ki so ju že predstavili javnosti, predsedniku vlade in poslanskim skupinam.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije