VELIKA SPREMEMBA

Ukinitev dopolnilnega zavarovanja: koliko in kako bomo plačevali po novem (VIDEO)

Spremembe bodo predvidoma stopile v veljavo s septembrom, do takrat pa bodo zamrznili cene.
Fotografija: Robert Golob in ministra za zdravje Danijel Bešič Loredan FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Robert Golob in ministra za zdravje Danijel Bešič Loredan FOTO: Leon Vidic, Delo

Poslanci Gibanja Svoboda so v torek zvečer potihoma in po rednem postopku v državni zbor vložili novelo zakona, ki ukinja dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Enkraten visok dvig premij dodatnega zdravstvenega zavarovanja je vladno koalicijo spodbudil, da je ukrepala, saj pravijo, da je napovedana podražitev zanje nesprejemljiva. Spremembe bi v veljavo vstopile s prvim septembrom 2023. Da bi komercialnim zavarovalnicam preprečili, da bi v vmesnem obdobju služile na plečih zavarovancev, bo vlada najverjetneje zamrznila cene, tako kot je to naredila v primeru energentov.

Predlog vložene novele zakona so gradili na osnutkih iz leta 2019 in 2020. Za državljanke in državljane, ki so plačevali dopolnilno zavarovanje doslej, se ne bo veliko spremenilo, saj bodo še naprej plačevali 35 evrov.

»Vsi smo enotni, da je ta zakon korak v pravo smer in je v smeri krepitve javnega zdravstvenega sistema. S tem bomo dosegli dva cilja, preprečili bomo podražitve in ne bo več zasebnih dobičkov iz naslova zdravstvenih zavarovanj. To sta bila osnovna cilja. Do konca leta 2024 bomo preoblikovali financiranje celotne zdravstvene blagajne. Do takrat ostaja enako, kot je danes, zamejeno in brez podražitev,« je dejal premier Robert Golob

»Ukrepati je bilo treba takoj, da bi preprečili stiske državljank in državljanov. Spremembe bodo v veljavo stopile 1. septembra 2023,« je dejala predsednica parlamentarnega odbora za zdravstvo Tamara Kozlovič in pojasnila, da so novelo zakona gradili na osnutkih, ki jih je parlament že obravnavala leta 2019 in 2020. »Zakon sta pripravljali LMŠ in Levica, mi smo ga dopolnili s pripombami, ki so prišle v toku javne razprave.« Dodala je še, da se ohranjata raven in obseg pravic na isti ravni.

Nič več položnic

Analogija plačevanja bo takšna, da se ukine plačevanje s položnicami in da bo plačilo potekalo po analogiji obveznega zdravstvenega zavarovanja. Premier je povedal, da se za 95 odstotkov državljanov in državljank ne bo spremenilo nič, saj ti že plačujejo dodatno zavarovanje. »Za njih bo drugače le to, da bo znesek za 120 evrov letno nižji, kot če tega koraka ne naredimo. Vsak, ki je do danes plačeval 35 evrov, jih bo tudi odslej. Ne bomo se ukvarjali s tistimi, ki so se do zdaj, zaradi različnih razlogov temu uspeli izogniti.«

Golob je še dejal, da bo v tem obdobju do 1. septembra verjetno sprejela ukrep in zamrznila cene. S tem eliminiramo zasebni interes iz javnega sistema. »Od zavarovalnic smo v petek pričakovali prisluh, pa ga ni bilo. Verjamem, da bodo zdaj pokazale več tega.«

Reformo na področju zdravstvenega zavarovanja je koalicija napovedala v svoji koalicijski pogodbi, a rok je bil postavljen pri letu 2025. Največja koalicijska stranka je z vložitvijo novele pohitela, ker je zavarovalnica Generali napovedala kar 30-odstotni dvig premije, ob tem, da dviga ne izključujeta niti drugi dve največji zavarovalnici. Razlog za hitenje naj bi bile tudi govorice, da je predlog glede preoblikovanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pripravljala opozicijska SDS.

Po rednem postopku

Za zdaj naj bi novela zakona predvidevala zgolj prenos dopolnilnega zavarovanja v obvezno. Novela zakona je bila vložena po rednem zakonodajnem postopku, kar pomeni, da je prva obravnava namenjena seznanitvi s predlogom zakona in splošni razpravi. Druga obravnava predloga vključuje razpravo in glasovanje o členih ali delih predloga zakona na matičnem delovnem telesu in na seji državnega zbora. Na tej točki se vključujejo tudi spremembe in dopolnitve predloga zakona z amandmaji. Tretja obravnava je namenjena razpravi in glasovanju o predlogu zakona v celoti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije