VROČE BO

Težave na vidiku: Levica ne bo podprla nove vlade

Na četrtkovi seji bodo poslanci glasovali o listi 16 ministrskih kandidatov premierja Marjana Šarca.
Fotografija: Marjan Šarec in Luka Mesec. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Marjan Šarec in Luka Mesec. FOTO: Leon Vidic, Delo

LJUBLJANA – Državni zbor bo v četrtek na izredni seji glasoval o listi 16 ministrskih kandidatov premierja in predsednika LMŠ Marjana Šarca, je danes sklenil kolegij predsednika državnega zbora. Če bo ministrska ekipa potrjena, bo v četrtek zaprisegla 13. slovenska vlada.

Za izvolitev ministrske ekipe je potrebna podpora večine navzočih poslancev, glasuje pa se o listi kandidatov v celoti. Šteje, da je vlada nastopila funkcijo, če sta imenovani več kot dve tretjini ministrov, pri čemer se ne vštevajo ministri brez resorja.

Levica se bo vzdržala glasovanja

Stranke vladne koalicije, ki jo je s SD, SMC, SAB in z Desusom oblikoval Šarec, sicer štejejo skupaj 43 poslancev, dogovor, ki so ga sklenili z Levico, pa predvideva, da njeni poslanci ministrskim kandidatom ne bodo nasprotovali. Ker imajo v Levici pomisleke o nekaterih kandidatih, je pričakovati, da se bodo glasovanja vzdržali. To je za 24ur že potrdil predsednik stranke Luka Mesec.

Luka Mesec je potrdil, da se bo Levica vzdržala glasovanja. FOTO: Leon Vidic, Delo
Luka Mesec je potrdil, da se bo Levica vzdržala glasovanja. FOTO: Leon Vidic, Delo

Če kandidatna lista v četrtek ne bi bila izglasovana, pa se opravi novo glasovanje na podlagi nove liste kandidatov, ki jo mora predsednik vlade vložiti najpozneje v desetih dneh od dneva prvega glasovanja. Če tudi nova lista ne dobi zadostne podpore, pa lahko predsednik vlade predlaga, naj se o vsakem kandidatu glasuje posebej.

Mesta državnih sekretarjev

Po izvolitvi bodo ministri nove vlade pred državnim zborom zaprisegli in se predvidoma še isti dan sestali na prvi seji vlade, ki bo predvidoma namenjena tudi najpomembnejšim kadrovskim vprašanjem. V četrtek bo tako predvidoma znan tudi končni seznam državnih sekretarjev, ki bodo pri delu pomagali novoizvoljenim ministrom.

O razdelitvi mest državnih sekretarjev so se koalicijski partnerji že dogovorili, njihova imena pa so vsaj neuradno bolj ali manj znana. Tako naj bi državni sekretar v kabinetu predsednika vlade postal nekdanji direktor Leka Vojmir Urlep, eno od sekretarskih mest v kabinetu pa naj bi zasedala tudi dosedanja ministrica za delo Anja Kopač Mrak.

Na ministrstvu za pravosodje naj bi mesti državnih sekretarjev zasedla pravnica Dominika Švarc Pipan in vodja službe za stike z javnostjo na vrhovnem sodišču Gregor Strojin, na ministrstvu za obrambo pa poleg aktualnega državnega sekretarja Miloša Bizjaka še obramboslovec Klemen Grošelj. Na zunanje ministrstvo naj bi prišel nekdanji načelnik generalštaba Slovenske vojske Dobran Božič. Desna roka ministra za gospodarstvo naj bi postala nekdanja poslanka SMC Andreja Potočnik.

Državna sekretarja naj bi postala tudi nekdanja poslanca Desusa Peter Vilfan in Uroš Prikl, prvi na ministrstvu za izobraževanje, drugi na ministrstvu za zdravje. Na ministrstvu za kulturo naj bi državna sekretarja postala nekdanji poslanec SD Jan Škoberne in nekdanji državni sekretar na tem ministrstvu Vojko Stopar. Na ministrstvo za izobraževanje naj bi se preselila dosedanja državna sekretarka na ministrstvu za delo Martina Vuk, sekretarsko mesto pa naj bi pripadlo tudi strokovnemu sodelavcu poslanske skupine SD Jerneju Štromajerju.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije