MOČNO NEURJE

Tako se je odlomil križ na cerkvi: občani jezni, župnik odgovarja (FOTO)

Cesto so zavarovali, da ne bi komu križ padel na glavo. Občani pravijo, da je bilo le vprašanje časa, kdaj se bo odlomil.
Fotografija: Gasilci so zavarovali cesto in okolico cerkve, da ne bi komu križ padel na glavo. FOTO: bralec Denis
Odpri galerijo
Gasilci so zavarovali cesto in okolico cerkve, da ne bi komu križ padel na glavo. FOTO: bralec Denis

Pisali smo, da je neurje, ki se je v večernih urah divjalo na Koroškem, povzročalo številne nevšečnosti in ni prizaneslo niti župniji v Šmartnem pri Slovenj Gradcu. Tam je veter odkril približno 50 kvadratnih metrov strehe na cerkvi ter z zvonika odlomil križ. Gasilci so zaradi nevarnosti padca zvonika s strehe, ki je tam obstal, zavarovali cesto in okolico, da ne bi križ pri morebitnem padcu koga poškodoval, odkrito streho pa so prekrili s folijo.

Na družbenih omrežjih je zakrožila fotografija odlomljenega zlatega križa, ki je pristal na strehi župnije. Nekaj tamkajšnjih občanov se je oglasilo, da je bilo le vprašanje časa, kdaj bo to tega prišlo. »Pa ja menda ni križ s cerkve padel? Sicer pa je bilo le vprašanje časa, ker je stal pod kotom 45 stopinj najmanj pet let oziroma vse od dneva, ko so ga postavili. Nisem prepričana, da je stal eno leto povsem pokonci,« je dejala ena od občank.

Križ je že pred neurjem stal postrani. FOTO: bralec Denis
Križ je že pred neurjem stal postrani. FOTO: bralec Denis
Župnik nadžupnije Šmartno pri Slovenj Gradcu Franci Linasi je zaradi poškodbe cerkve upravičeno slabe volje. Na vprašanje, kdaj bi lahko na cerkvi ponovno zasvetil križ, je za Slovenske novice pojasnil, da se trudijo, da bi se to zgodilo čim prej. »To, da bi bil človek prerok, da bi natančno povedal, kdaj to bo, ne morem napovedati,« je dejal. Prav tako še ne ve, ali bodo namestili stari križ ali bo treba postaviti povsem novega. »Mojstri so obveščeni, prišli bodo preverit in odločili, kako dalje.«

Na kritike občanov, da je bil križ že prej nagnjen in da je bilo le vprašanje časa, kdaj se bo pod lastno težo odlomil, pa Linasi odgovarja. »To ne bo čisto držalo. Križ je bil res nagnjen, a smo ga enkrat že sanirali in je lepo stal. A takšna ujma, kot je bila, ne prenese takih stvari,« je pojasnil. Po njegovih besedah je križ stal na cerkvi že pred desetimi leti, ko je sam prišel v to župnijo, sanirali pa so ga pred tremi leti. 

Za tamkajšnje vernike in občane župnik Linasi nima dodatnih sporočil, saj »da že dovolj skrbno mislijo na cerkev, ki ni moja, ampak naša skupna«.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije