VREMENSKE NEVŠEČNOSTI

Neurje in toča povzročata hude težave: zalite so kleti, poškodovane strehe hiš

Popoldne nam grozijo nevihte in tudi hudourniške poplave. Zdi se, da ne bo manjkala niti toča.
Fotografija: Toča FOTO: Zaslonski posnetek
Odpri galerijo
Toča FOTO: Zaslonski posnetek

Ob današnji vročini vremenoslovci napovedujejo še nevihte, grozijo tudi hudourniške poplave. O tem smo pisali v članku Po hudi vročini danes grozijo še poplave?!.

Napovedi meteorologov so se uresničile, ponekod po državi so se razvile nevihte, tudi s točo. O zalitih kleteh poročajo s Koroške, trenutno so večji nalivi ponekod v notranjosti države in na Štajerskem. Močan dež in toča sta na nekaterih cestah ovirala tudi promet. Vozniki naj se ne ustavljajo v predorih in pod nadvozi. Ponoči se bo ozračje po napovedih umirilo, padavine bodo povsod ponehale.

Po poročanju centra za obveščanje so gasilci posredovali v Otiškem vrhu v občini Dravograd in na Prevaljah, kjer je poplavljalo kleti. Ravenski poklicni gasilci so izčrpali vodo iz jaška industrijskega objekta, narasli potok pa ogroža stanovanjsko hišo v Tolstem vrhu. Trboveljski gasilci posredujejo v Gabrskem, kjer je toča poškodovala streho stanovanjske hiše.

Toča je padala med drugim v okolici Ljubljane in Maribora.

Kje je verjetnost toče najvišja? FOTO: Arso
Kje je verjetnost toče najvišja? FOTO: Arso

Ob oranžnem opozorilu, ki danes zaradi neviht velja za tako rekoč vso Slovenijo, z izjemo jugozahoda, kjer je prižgano rumeno, je zapisano: »Lokalno močnejši nalivi s točo, močnejši piš vetra in udari strel. Toča lahko poškoduje posevke. Ob hudourniških vodotokih so možne poplave. Udari strel lahko zanetijo požare. Počakajte na varnem mestu v zgradbi, na prostem poiščite zavetje v zgradbah ali v vozilu. Med nevihto se ne zadržujte pod drevesi ali daljnovodi, udar strele je smrtno nevaren! Ne zadržujte se v bližini hudourniških vodotokov. Ne parkirajte pod drevesi.«

Na Zgornjesavskem je bila razglašena najvišja stopnja verjetnosti za točo.

Prikaz, kje trenutno grozi toča:

Radarska slika padavin:

Imate informacije za nas? Pišite nam prek spodnjega obrazca.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije