OPRAVLJALA BO TEKOČE POSLE

»Komur je mar do resnice, je jasno, zakaj sem vztrajala«

DZ se je seznanil z odstopom pravosodne ministrice.
Fotografija: Dominika Švarc Pipan. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Dominika Švarc Pipan. FOTO: Voranc Vogel

DZ se je seznanil z odstopom ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan, ki ji je s tem prenehala ministrska funkcija. V naslednjih 10 dneh mora premier Robert Golob predlagati novega ministrskega kandidata ali sporočiti, kdo bo začasno prevzel vodenje pravosodnega resorja.

Opravljala bo tekoče posle

Dotlej pa bo tekoče posle opravljala Švarc Pipanova. Ministrica, ki je podpisano izjavo premierju Golobu podala v četrtek, se s čela pravosodnega resorja poslavlja po tistem, ko je kot predstojnica ministrstva podpisala pogodbo o nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, vredno 7,7 milijona evrov. Na ministrico so se zgrnili očitki o netransparentnem in negospodarnem nakupu.

image_alt
Letijo glave na pravosodnem ministrstvu: zdaj odletel še ta politik

Švarc Pipanova zatrjuje, da je bila pri nakupu zavedena, prst pa je pri tem uperila tudi v nekatere uslužbence ministrstva in člane stranke, med drugim generalnega sekretarja SD Klemna Žiberta, ki je s te funkcije tudi odstopil, v SD pa so se odločili, da gredo aprila na volilni kongres. Ministrica je medtem iz stranke izstopila.

V SD so sicer že pred tem ministrici odrekli podporo in jo pozvali k odstopu, premierja pa naj predlaga njeno razrešitev.

A se je Švarc Pipanova odločila še nekaj tednov vztrajati na ministrskem stolčku in se sama lotila razčiščevanja okoliščin omenjenega nakupa. Minuli teden je predsedniku vlade ponudila svoj odstop. Kot je dejala, je ob opazovanju napetosti tako v koaliciji kot tudi v SD ter očitkih o oklepanju ministrskega stolčka, zakrivanju sledi in vpletenosti v posel sklenila, da je to ustrezen korak.

image_alt
Slavno poročilo Švarc Pipanove Golob končno dobil, ni še jasno, ali je že podpisala odstopno izjavo

Novega kandidata naj bi glede na dogovor sicer iskali skupaj s SD, pravosodni resor namreč sodi v njihovo kvoto. 

Komur je mar do resnice, je jasno, zakaj sem vztrajala

Ministrica Dominika Švarc Pipan je ob seznanitvi DZ z njenim odstopom ocenila, da je vsakomur, ki mu je mar do resnice, v zadnjih tednih postalo jasno, zakaj je vztrajala. Trudila se je razkriti sporne prakse, premierju pa je predala poročilo, ki kaže na skrbno načrtovano delovanje peščice uradnikov v ozadju nakupa prostorov na Litijski, je dejala.

image_alt
Komentar Tanje Jakše Gazvoda: Dominika – edini problem?

Kot je dejala na današnji izredni seji DZ, na kateri so se poslanci seznanili z njenim odstopom, se ji je v zadnjih tednih očitalo, da se otepa objektivne odgovornosti, oklepa funkcije in odreka poslušnost tistim, ki so jo 'nastavili'.

A je, kot je znova poudarila, ob izbruhu afere sodna stavba morala vztrajati na ministrski funkciji zato, da je po svojih najboljših močeh in v okviru svojih pristojnosti pomagala »odkriti in razkriti obrise netransparentne pajčevine spornih političnih, poslovnih in kadrovskih praks, ki omogočajo vdore parcialnih interesov in sistemske korupcije v državni aparat«.

Robert Golob in Dominika Švarc Pipan FOTO: S. N.
Robert Golob in Dominika Švarc Pipan FOTO: S. N.

Zatrdila je, da je bil njen namen preprečiti zakrivanje sledi in presekati udobje tistih, ki računajo na to, da ljudje hitro pozabljajo ter da se da ozadja afer prikriti s tihimi odhodi ministrov, podobne prakse pa se nemoteno nadaljujejo.

»Zato danes, raje nekaj tednov kasneje, kot en sam dan prezgodaj, stojim pred vami z dvignjeno glavo in mirne vesti,« je poudarila. V minulih tednih se je namreč ministrica tudi sama lotila razčiščevanja okoliščin omenjenega nakupa in premierju Robertu Golobu v teh dneh predala poročilo o svojih ugotovitvah. Po njenih besedah gre za izčrpno poročilo, ki »nedvoumno kaže, da je v ozadju tega posla skrbno načrtovano delovanje dobro organizirane peščice državnih uradnikov: zavestno zavajanje, prirejanje postopkov, dokumentacije in kadrovskih struktur odgovornih služb sekretariata ministrstva za pravosodje«.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije